Zoeken

Dit zijn de belangrijkste economische regio’s in Marokko

9 januari 2022 - 11:40 - Economie

©

Uit analyse van de regionale rekeningen van het jaar 2019, blijkt dat de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima (TTA), haar plaats in de kopgroep van de groeiregio’s heeft behouden. Ze neemt de derde plaats in met een groeipercentage dat boven het nationale gemiddelde ligt.

Volgens de nota van de Hoge Planning Commissie (HCP) is een economisch verschil tussen regio’s gebruikelijk. Deze realiteit wordt bevestigd door de percentages van de bijdrage aan het BBP, die in het document worden gepubliceerd, meldt persagentschap MAP.

Lees ook: Marokkaanse economie groeit met 4,9 % eind 2021

Zo staat de regio Casablanca-Settat aan het hoofd van de grote bijdragers aan het BBP, aangezien deze regio 31,8% van de nationale rijkdom creëert, gevolgd door de regio Rabat-Salé-Kenitra, die de tweede plaats inneemt met een aandeel van 15,3% van het nationale BBP en ook de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima neemt een gunstige positie in, ver van de mediaan.

Wat de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima betreft, constateert de HCP dat deze een economische groei laat zien van 3,8%, dat is 1,2 procentpunt meer dan het nationale groeicijfer. Zo komt 15,6% van de groei van het nationale BBP voor rekening van de regio, aangezien haar bijdrage aan de nationale groei 0,4 procentpunt bedraagt. Daardoor blijven de regionale verschillen ten aanzien van dit criterium volgens de nota verder toenemen.

Lees ook: Marokko: steden waar de prijzen zijn gestegen/gedaald

Wat de groeisectoren betreft, vermeldt de nota vier sectoren van bedrijvigheid die het meest vertegenwoordigd zijn in de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima, namelijk "verwerkende industrieën" en "handel", die op de eerste plaats komen, met bijdragen van respectievelijk 16,6 % en 14,2 % aan de nationale toegevoegde waarde.

Daarna komen de sectoren "productie en distributie van elektriciteit en water" met een gewicht van 12,6%, gevolgd door "onderwijs, gezondheidszorg en sociale maatregelen" met 11,8% en "onroerend goed, verhuur en dienstverlening aan bedrijven" met 11,9%. De regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima is de 5 ᵉ dichtstbevolkte Marokkaanse regio, waar 10,5% van de bevolking woont, aldus dezelfde bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team