Zoeken

BBC onthult geheimen van succes Marokko op WK-2022

25 maart 2023 - 21:00 - Sport

©

De prestatie van Marokko op het WK 2022 in Qatar blijft verbazen. Een team van het BBC-programma "Sportsworld" kwam naar Rabat om te onderzoeken wat het koninkrijk heeft geholpen om de vierde voetbalnatie ter wereld te worden.

Geleid door journalist John Bennett, bezocht het team van verslaggevers de Mohammed VI voetbalacademie, dat heeft bijgedragen aan de prestaties van de Atlas Leeuwen, die de "eerste Afrikaanse en Arabische ploeg zijn die de halve finales van het WK hebben bereikt." Voor het Britse medium is het complex als "een kleine stad waar mannelijke en vrouwelijke selecties zich vestigen om zich voor te bereiden op hun wedstrijden." Volgens Omar Khyari, communicatieverantwoordelijke bij de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), is "het complex het resultaat van de strategie die in 2008 door Koning Mohammed VI is gestart".

Lees ook: WK 2022: Romain Saiss verklapt sleutel tot succes Marokko

De Mohammed VI Academie is "gewijd aan jonge mannelijke en vrouwelijke talenten, om hen op te leiden en te kwalificeren om de mooie dagen van Marokkaanse en Europese clubs te maken," aldus Khyari. De inspanningen van de Koning voor de ontwikkeling van het Marokkaanse voetbal hebben hem de Excellence Award van de Afrikaanse Voetbalconfederatie opgeleverd.

Keeper Yassine Bounou behoort tot de spelers die een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten in Qatar. Hij wist dat Marokko de groepsfase zou overleven. "We hadden echter niet gedacht dat we de halve finales zouden bereiken," zei hij, eraan toevoegend dat coach Walid Regragui een grote impact had op de spelers. "Hij kent de mentaliteit van zowel in Marokko geboren spelers als van spelers die in Europa geboren zijn, wat het begrijpen van zijn filosofie en de toepassing van zijn visie op het veld vergemakkelijkte," aldus de doelman van Sevilla FC.

Alle geïnterviewde spelers bevestigden dat Marokko de halve finale van het WK niet had kunnen bereiken met een andere coach. Voor Ilyas Chair heeft "de komst van Walid Regragui veel goeds gedaan voor het nationale team, door de samenhang tussen de spelers en een familiegevoel binnen de groep te bevorderen."

Lees ook: Walid Regragui: "Spanje was beste tegenstander van Marokko op WK"

Volgens de Britse media was het succes van Marokko, in tegenstelling tot de ideeën die tijdens het WK werden uitgedragen, niet het resultaat van toeval, maar van hard werken op menselijk, technisch en financieel vlak. Volgens John Bennett "bouwt Marokko in het mannen- en vrouwenvoetbal aan zijn succes op lange termijn".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team