Zoeken

Bank of England opent deur voor islamitisch bankieren in het Westen

12 december 2020 - 17:40 - Economie

©

In het eerste kwartaal van 2021 implementeert de Bank of England financiële diensten voor een islamitische deposito (niet op rente gebaseerd). De aankondiging werd op 2 december gedaan door Andrew Hauser, uitvoerend directeur voor markten, en gepubliceerd op de website van de Bank voor Internationale Betalingen.

De aankondiging van dit instrument heeft veel weerklank gevonden in de wereld van de islamitische financiën. Het gaat dan ook over het allereerste instrument voor liquiditeitsbeheer door een westerse centrale bank, in overeenstemming met de islamitische regels. Tot nu toe waren Britse islamitische banken in een nadelige positie ten opzichte van hun conventionele tegenhangers die toegang hebben tot een breed scala aan assets voor hoogwaardige liquiditeitsbeheer, of het nu gaat om effecten die zijn uitgegeven door bedrijven of staten, meldt Saphirnews.

Het verbod voor islamitische banken om rente te betalen of te innen, betekent inderdaad dat ze geen toegang hebben tot veel financiële diensten. Deze situatie dwong Britse islamitische banken jarenlang om aanzienlijke onbetaalde reserves aan te houden en hun aanbod van kortlopende deposito’s te beperken. Ironisch genoeg maakte dit het voor hen gemakkelijk om de wereldwijde financiële crisis van 2008 te doorstaan, aangezien Britse islamitische banken over het algemeen over liquiditeit bleven beschikken op een markt waar de liquiditeit een schaars goed was.

De Britse islamitische banken hebben wel meer moeite gehad om zich aan te passen aan de nieuwe toezichtregels van de Bazel III-akkoorden. Die geven een centrale plaats aan instrumenten die islamitische banken niet kunnen uitvoeren, zoals staatsobligaties en door de centrale bank vergoede reserves. Het is in deze specifieke context dat dit nieuwe instrument volgens de Bank of England moet helpen om de Britse islamitische financiële sector op gelijke voet te brengen met de rest van de markt, door Britse islamitische banken meer flexibiliteit te geven. Deze aankondiging versterkte het assertieve leiderschap van het Verenigd Koninkrijk als het leidende internationale financiële centrum voor islamitische financiering buiten de moslimwereld.

Vanaf 2015 is de Bank of England begonnen met een serieuze poging om een depositofaciliteit in overeenstemming met islamitische principes te creëren. Voorafgaand aan de lancering van dit instrument, zal de Bank of England de juridische stappen voltooien, operationele tests uitvoeren en beginnen met de integratie van geïnteresseerde banken. De fundamenten van de islamitische financiering blijken bovendien een goede basis te zijn om te reageren op enkele van de uitdagingen waarmee Engeland te maken zal krijgen na de gezondheidscrisis om de economie nieuw leven in te blazen, aldus Andrew Hauser.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team