Zoeken

Autosector: Algerije wil met Marokko concurreren

18 december 2023 - 18:00 - Wereld

©

Algerije zet hoog in om zijn positie in de automobielsector te versterken en daarmee direct te concurreren met regionale spelers, zoals Marokko.

Met een recente investering van 200 miljoen euro in een nieuwe Fiat-fabriek in Oran, in het westen van het land, toont Algerije aan dat het serieus is over het aantrekken van buitenlandse investeerders. Volgens Carlos Tavarez, CEO van Stellantis, het moederbedrijf van Fiat, zal deze assemblagefabriek in een recordtijd van één jaar voltooid zijn en een productiecapaciteit hebben van 90.000 auto’s per jaar. Ali Aoun, de Algerijnse minister van Industrie, meldt dat de fabriek zal beginnen met de productie van 50.000 auto’s per jaar, met als doel om over drie jaar 80.000 auto’s te produceren.

Lees ook: Marokko, draaischijf voor Chinese auto-industrie in Europa

De Algerijnse automobielindustrie heeft de afgelopen jaren te kampen gehad met veel tegenslagen. De beslissing van president Abdelmadjid Tebboune om fabrieken te sluiten vanwege beperkte productieactiviteiten en fiscale voordelen heeft negatieve gevolgen gehad voor de sector. Zo werd de uitbreiding van Nissan, die in 2019 een fabriek in Algerije aankondigde voor circa 160 miljoen euro, belemmerd door lange bureaucratische processen en een gebrek aan juridische garanties.

Lees ook: Auto-industrie: het Marokkaanse wonder

Ondanks deze uitdagingen, zet Algerije in op een nieuwe strategie om de sector nieuw leven in te blazen. Dit doel zal moeilijk bereikbaar zijn, vooral vanwege de sterke concurrentie van Marokko in de regio. Marokko is het grootste productiecentrum voor auto’s in Afrika en heeft zich gevestigd als leider van de automobielsector in Noord-Afrika. Met meer dan 250 toeleveranciers in de auto-industrie, die samen ongeveer 220.000 werknemers in dienst hebben, heeft Marokko een sterke exportgroei laten zien. De export van de automobielindustrie bereikte eind oktober 2023 bijna 116,38 miljard dirham, een stijging van 30,5% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team