Zoeken

Armoede: 3,2 miljoen Marokkanen getroffen

31 december 2023 - 08:00 - Economie

©

Tijdens de wekelijkse vraagzitting in het parlement heeft de Democratische Arbeidsconfederatie (CDT) de voortdurende inflatie, stijgende werkloosheidscijfers en toenemende sociale ongelijkheid in Marokko scherp bekritiseerd.

De vakbond benadrukt dat meer dan 3 miljoen Marokkanen hun koopkracht aanzienlijk hebben zien afnemen als gevolg van de inflatie in de afgelopen twee jaar. Deze situatie is verergerd door de aanhoudende wereldwijde economische nasleep van de Covid-19 pandemie.

Lees ook: Marokko keert steun uit aan gezinnen in nood

In 2023 heeft Marokko een ongekend inflatieniveau bereikt, het hoogste sinds de jaren ’90, met een jaar op jaar stijging van 9,4% in mei, volgens het Mondopoli-rapport. Met name de kwetsbare bevolkingsgroepen lijden hieronder, met een inflatie van 18,4% voor voedingsproducten. Deze toename is voornamelijk te wijten aan stijgende prijzen van energie, transport, grondstoffen en inputs, wat leidt tot een kettingreactie van prijsverhogingen. Ook in de informele sector hebben economische actoren de prijzen verhoogd om hun koopkracht te handhaven, los van hun productiekosten. Bovendien wordt de inflatie verergerd door marktconcentratie die ruimte biedt aan afspraken tussen enkele operators, wat leidt tot misbruik en verdere prijsstijgingen.

Lees ook: Daklozen in Tanger in strijd tegen de koude: een roep om hulp

Wat betreft de begrotingswet voor 2024, heeft de CDT-groep opgemerkt dat de richtlijnen geen rekening houden met de zorgen van werknemers over inflatie, en een salarisstagnatie voortzetten die niet overeenkomt met de huidige sociale zorgen. Daarnaast is de prevalentie van armoede gestegen, waarbij 3,2 miljoen Marokkanen getroffen zijn in de afgelopen twee jaar, samen met een werkloosheidscijfer van 13,5% in 2023.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team