Zoeken

Archeologische site vernietigd voor watermeloenkwekerij in Zagora

9 oktober 2022 - 10:00 - Marokko

©

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Cultuur hebben een inspectiecommissie naar Zagora gestuurd om de vernietiging vast te stellen van een belangrijke archeologische site, door een landbouwer die er een watermeloenplantage is begonnen.

De landbouwer heeft de archeologische site "Ouakhir", die een onschatbare historische en erfgoedwaarde heeft, geplunderd om er een landbouwbedrijf voor de teelt van watermeloenen op te zetten, meldt het dagblad Assabah. De site, die ontdekt werd door de Franse onderzoeker André Simoneau, bevindt zich in de landelijke gemeente Ktaoua, in Zagora, in de regio Draa-Tafilalet.

Lees ook: Essaouira: onderzoekers ontdekken ’s werelds oudste parels

Vóór de vernieling bevatte de site meer dan 200 rotsinscripties in "tazina"-stijl, aldus een door het dagblad geciteerde archeologische onderzoeker. De site telt nu nog slechts drie van die inscripties. Dit soort vandalisme vormt een bedreiging voor het archeologisch erfgoed van de regio Draa-Tafilalet, dat het meest wordt getroffen op nationaal niveau, aldus de onderzoeker. Hij roept de autoriteiten en alle actieve krachten van Marokko op om dit soort erfgoed te beschermen.

Lees ook: Lixus, oudste stad van Marokko, wordt gerenoveerd

Een ministeriële inspectiecommissie heeft het terrein bezocht en de schade vastgesteld. Het ministerie van Cultuur moet nu de nodige maatregelen nemen om archeologische vindplaatsen in de regio te beschermen. Het Nationaal Waarnemingscentrum voor cultureel erfgoed heeft het ministerie van Landbouw en andere ministeriële departementen ook opgeroepen om de bescherming van de sites te waarborgen tijdens deze onderzoeksfase.

Bladna.nl