23 april 2025 - 16:20 - Wereld
Algerije voert een wet in die de algemene mobilisatie regelt, ingegeven door spanningen met buurlanden Marokko en Mali. De Algerijnse regering wil hiermee voorbereid zijn op mogelijke noodsituaties, zoals een oorlog, buitenlandse agressie, een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid of soevereiniteit, of een crisissituatie die een grootschalige civiele of militaire mobilisatie vereist.
Afgelopen zondag 20 april keurde de ministerraad, onder leiding van president Abdelmadjid Tebboune, een wetsontwerp goed dat deze algemene mobilisatie omkadert. Volgens een officiële verklaring omkadert deze nieuwe wet de organisatie, voorbereiding en uitvoering van deze uitzonderlijke maatregel, die verankerd is in artikel 99 van de Algerijnse grondwet. Het wetsontwerp formaliseert niet alleen een mechanisme voor een nationale respons in geval van ernstige dreiging, maar legt ook de rechten en plichten van reservisten vast. Bovendien legt het de basis voor een gecoördineerde mobilisatie tussen burgers en militairen om de veiligheid en integriteit van de Algerijnse staat te waarborgen. Dezelfde bron benadrukt dat "mobilisatie, ieders plicht, berust op de wilskracht, zelfopoffering en het offer van de reservisten".
Lees ook: VS wil Marokko en Algerije verzoenen
De goedkeuring van deze wet vindt plaats tegen een achtergrond van diplomatieke onenigheid tussen Algerije en Mali. Mali beschuldigde Algerije ervan een drone te hebben neergehaald boven Malinees grondgebied. Uit solidariteit met Mali hebben Niger en Burkina Faso, beide lid van de Alliantie van Sahelstaten (AES) samen met Mali, hun ambassadeurs uit Algiers teruggeroepen. Algerije heeft op zijn beurt zijn ambassadeurs in deze landen teruggeroepen of hun aankomst uitgesteld en kondigde tevens de sluiting van het luchtruim voor Mali aan.
Lees ook: Rapport: Iran en Algerije steunen Polisario via Hezbollah
Ook de betrekkingen met Marokko blijven gespannen. In augustus 2021 verbrak Algiers de diplomatieke banden met Rabat. Sinds Marokko in december 2020 de banden met Israël normaliseerde in ruil voor Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, beschouwt Algerije, dat de Polisario-beweging steunt, zijn westelijke buur als een potentiële vijand. Deze perceptie van dreiging draagt bij aan de recente invoering van de mobilisatiewet.
Naar Marokko met de auto: 10 fatale fouten die je moet vermijden
Sherine dreigt met rechtszaak na kritiek in Marokko
Topteam: Hammouchi gaat samenwerken met VAE-inlichtingendienst
Zomerreis naar Marokko dreigt fiasco te worden door hoge prijzen
Marokko onthult schokkende cijfers over gifdieren
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt