15 april 2025 - 22:00 - Wereld
Er heerst onduidelijkheid over de deelname van Algerije als waarnemend lid aan de grootschalige militaire oefening African Lion 2025. Deze onzekerheid wordt gevoed door de aanwezigheid van landen als Marokko en Israël, waarmee Algerije gespannen relaties onderhoudt.
Een functionaris van het Amerikaanse commandocentrum voor Afrika (AFRICOM) bevestigde tegenover de Algerijnse analist Oualid Kebir dat Algerije is uitgenodigd: "Algerije is uitgenodigd om de African Lion-oefening in Tunesië te observeren. We werken momenteel aan de bevestiging of het land zal deelnemen aan de oefening." Verdere details over de Algerijnse deelname werden echter niet verstrekt.
Lees ook: Algerije en Marokko samen in militaire oefening
AFRICOM had eerder de officiële start van African Lion 2025 aangekondigd, die op 14 april in Tunesië van start ging, met Algerije op de lijst van waarnemende landen. Naast Algerije stonden ook België, India, Qatar, de Democratische Republiek Congo, de Republiek Congo en Equatoriaal-Guinea als waarnemers genoteerd. Ondanks deze aankondiging lijkt Algerije zich nu terug te trekken uit deze omvangrijke jaarlijkse militaire oefening, hoewel dit nog niet officieel is bevestigd.
Deze mogelijke maar nog onbevestigde terugtrekking wordt verklaard door de slechte diplomatieke verhoudingen tussen Algerije, Marokko en Israël. Algerije verbrak de banden met Marokko op 24 augustus 2021 en sindsdien blijven de relaties gespannen. Bovendien ziet het land de alliantie tussen Marokko en Israël met argusogen aan. De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune had in februari tijdens een interview met Franse media wel gezinspeeld op een mogelijke evolutie van de Algerijnse positie ten aanzien van Israël, maar zonder daarbij normalisering te overwegen.
Lees ook: Marokko en Algerije samen in Amerikaanse marine-oefening
De African Lion-oefening is op maandag 14 april begonnen in Tunesië en zal vanaf mei worden voortgezet in Marokko, Ghana en Senegal. In totaal nemen 10.000 militairen uit meer dan 40 landen deel, waaronder zeven NAVO-bondgenoten. Tijdens de oefening testen de deelnemende strijdkrachten geavanceerde capaciteiten zoals het HIMARS-raketsysteem (ook bekend als HIRAIN), nieuwe infanteriewapens (NGSW) en wordt de integratie van cyberdefensie-oefeningen getraind. Daarnaast zijn er humanitaire en medische componenten opgenomen in het programma, als onderdeel van een streven naar inclusieve veiligheid.
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Rapper Anas en Fidji Ruiz zwaargewond na ongeval in Marokko
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip