Zoeken

Angelina Jolie doet dringende oproep voor Gaza

4 november 2023 - 09:00 - Wereld

©

De Amerikaanse actrice Angelina Jolie, goodwill-ambassadeur van het Hoge Commissariaat van de VN voor Vluchtelingen (UNHCR), heeft gereageerd op het gewelddadig conflict tussen Hamas en Israël en een dringende oproep gedaan aan wereldleiders.

"Gaza is al bijna twee decennia een openluchtgevangenis en verandert langzaam in een massagraf. 40% van de slachtoffers zijn onschuldige kinderen. Hele families worden weggevaagd," betreurde de Amerikaanse ster in een bericht op Instagram, waarin ze de Israëlische operatie in Gaza omschreef als "opzettelijke bombardementen op een ingesloten bevolking" en "moorden".

Lees ook: Marokko: publieke druk om banden met Israël te herzien

Angelina Jolie uitte haar frustratie over de houding van leiders van vele landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die Israël blijven steunen en oproepen tot een staakt-het-vuren afwijzen, met het argument dat dit alleen in het voordeel van Hamas zou zijn. "Door te weigeren een humanitair staakt-het-vuren te eisen en elke VN-Veiligheidsraad-resolutie te blokkeren die streeft naar een staakt-het-vuren tussen beide partijen, zijn wereldleiders medeplichtig aan deze criminele daden," vervolgde de actrice.

Lees ook: Woede in Marokko na slachting door Israëlisch leger in Jabalia

Tijdens een bezoek aan Israël herhaalde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, op vrijdag dat Israël "het recht" en "de plicht" heeft zichzelf te "verdedigen" om ervoor te zorgen dat de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober "nooit meer gebeurt". "We zijn ervan overtuigd dat Israël niet alleen het recht, maar ook de plicht heeft zich te verdedigen en alles te doen om te voorkomen dat 7 oktober zich ooit weer herhaalt," zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team