Zoeken

Amsterdamse buurtmoeder Ilhame: "Jongen reisde van Marokko naar Turkije en kwam te voet naar Nederland"

23 juli 2022 - 20:20 - Wereld

©

Ilhame Grinate is buurtmoeder, winkeleigenaar, schuldhulpverlener en vertrouwenspersoon voor bewoners in Amsterdam Nieuw-West. De AT5-serie ’Voor de Stad’ volgt Ilhame tijdens een preventieronde door de buurt.

Met Buurtmoeders MoedersKracht willen Ilham en haar collega’s hun steentje bijdragen aan de sociale cohesie in hun buurt. Tijdens de buurtrondes gaat haar aandacht vooral uit naar jongeren. "Het is belangrijk dat je er voor ze bent, dat je oor naar ze hebt en oprecht luistert." Ilhame vertelt als voorbeeld over een jongen die vanuit Marokko naar Turkije is gegaan. Vanuit Turkije is hij lopend naar Nederland gekomen. "Hij is nieuw in de stad en heeft geen vaste verblijfplaats of werk."

Lees ook: Ibrahim Ouassari, digitale topper in Molenbeek

Ilhame is oprecht geraakt door zijn verhaal. "Het is zo hartverscheurend als je ziet dat een jongen zijn handje ophoudt en eigenlijk in een vreemd land is. Het doet veel met mij, ik zie ze als mijn eigen kinderen." Als buurtmoeder wil ze dat jongeren in de wijk aandacht krijgen en zich gezien en begrepen voelen.

Lees ook: Jennet Ahbouk verovert plaats in Nederlandse jeugdzorg

Veel jongeren en hun gezinnen komen in geldnood omdat de toeslagen voor kinderen ophouden als ze meerderjarig worden en niet meer naar school gaan. "Het probleem is dat de overheid verwacht dat kinderen hun ouders op dat moment financieel aanvullen, maar dat gebeurt niet. Zowel de ouders als de jongeren gaan dan op zoek naar alternatieve oplossingen. Ze schrijven zich bijvoorbeeld in op een ander adres zodat ze volgens de wet niet meer thuiswonend zijn zodat ze een uitkering kunnen aanvragen. Maar dat is natuurlijk geen oplossing."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team