Zoeken

Amsterdammers met migratie-roots harder getroffen door corona

23 mei 2021 - 19:00 - Wereld

©

Amsterdammers met een migratieachtergrond werden tijdens de tweede corona-golf onevenredig zwaar getroffen door het coronavirus. Uit het onderzoek ’Covid-19 en etniciteit’ van de GGD Amsterdam, Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos blijkt dat zij vaker werden opgenomen in het ziekenhuis en dat het sterftecijfer bijna anderhalf keer zo hoog is dan bij hun stadsgenoten met een Nederlandse achtergrond.

Bij de eerste golf constateerden dezelfde onderzoekers nog geen oververtegenwoordiging, maar Armand Girbes, hoofd van de IC in het Amsterdam UMC, signaleerde vorig jaar reeds een oververtegenwoordiging van corona-patiënten met een migratie-achtergrond, schrijft NOS.

Verklaringen voor dit verschil kunnen volgens de onderzoekers slechtere woon- en werkomstandigheden zijn, en vaker voorkomende onderliggende aandoeningen als diabetes en overgewicht, maar ook een informatieachterstand door een taalbarrière kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de keuze om zich te al dan niet te laten testen of vaccineren.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van het HELIUS gezondheidsonderzoek. Dit onderzoek naar Amsterdammers met een andere achtergrond, loopt nu al verschillende jaren. Daarnaast werden er deze keer ook groepsinterviews gehouden en is er ook specifiek gekeken naar de ziekenhuisopnames en sterftecijfers bij Nederlanders van Marokkaanse, Turkse, Ghanese en Surinaamse origine.

De GGD gaat specifiek voor deze doelgroepen extra voorlichtingsbijeenkomsten en meertalige spreekuren organiseren. In kwetsbare wijken krijgen leerlingen uit het voortgezet onderwijs corona-colleges.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team