Zoeken

Marokkaanse-Nederlanders mede oorzaak van lage vaccinatiegraad in Amsterdam

20 augustus 2021 - 11:20 - Wereld

©

In Amsterdam is de vaccinatiegraad laag in vergelijking met omringende gemeenten als Amstelveen en Ouder-Amstel. De raadsleden van de stad maken zich daar grote zorgen over.

Uit cijfers van de GGD Amsterdam blijkt dat de vaccinatiegraad achterblijft in vergelijking met de omringende gemeenten. Ook in andere grote steden zoals Rotterdam, Den Haag en Utrecht is deze trend zichtbaar. Vooral als het gaat over wijken met een laag inkomen en opleidingsniveau. Dit fenomeen gaat vaak gepaard met een populatie met een migratieachtergrond, zoals Marokkaans, Turks, Surinaams of Ghanees. Zo blijven de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost bijvoorbeeld fors achter bij Zuid en Centrum.

Lees ook: Inzet moskeeën Nederland om vaccinatiebereidheid te vergroten

Revalidatiearts en duoraadslid Bowine Michel zegt in Het Parool dat "mensen die zich niet willen laten vaccineren, zich vaak laten leiden door desinformatie. Er circuleren bijvoorbeeld misleidende filmpjes via WhatsApp, in de taal van het oorspronkelijke land van herkomst. Het is doorgaans geen doelgroep die de site van het RIVM bezoekt." Hij weet wel dat het moeilijk is om verandering te brengen in die informatiebehoefte. "Vaccineren is een eigen keuze, maar die moet gebaseerd zijn op juiste informatie. Dat is voor iedereen van belang, en zeker voor mensen in wijken met een lagere sociaal-economische status. Ze hebben doorgaans een slechtere basisgezondheid en dus een grotere kans op ernstige covid."

Amsterdam probeert samen met de GGD de vaccinatiegraad te verbeteren, onder meer door voorlichting te organiseren op scholen en op religieuze bijeenkomsten. Steven van de Vijver van het OLVG is één van die voorlichters. Op een recente zaterdagmiddag sprak hij op Plein ’40-’45 in Nieuw-West met buurtbewoners en merkte hij dat mensen bedenkingen hebben bij de snelle ontwikkeling van vaccins, de langetermijneffecten en de studies naar de effectiviteit. Een aantal van hen zijn ook aanhangers van complottheorieën.

Lees ook: Amsterdammers met migratie-roots harder getroffen door corona

Daarnaast zet de GGD ook mobiele vaccinatie-teams op, waar je een prik kan gaan halen zonder afspraak. En in Rotterdam gebruikt het initiatief www.gezondheidskloof.nl, bijvoorbeeld ook korte YouTube-filmpjes met onder meer Nederlandse artsen met een migratieachtergrond, die informatie verstrekken in het Arabisch.

Bladna.nl