Zoeken

Amnesty International reageert op proces Marokkaanse journaliste Hanane Bakour

13 april 2023 - 20:00 - Marokko

©

Journaliste Hanane Bakour riskeert in Marokko een gevangenisstraf van drie jaar vanwege een Facebook-publicatie waarin ze kritiek uitte op de organisatie van een lokale verkiezing door de Nationale Groepering van Onafhankelijken (RNI), de partij van premier Aziz Akhannouch. Ze wordt beschuldigd van "het publiceren van fake nieuws met behulp van elektronische middelen en schending van de privacy".

Het proces tegen Hanane Bakour begon op maandag 10 april 2023 voor de rechtbank van eerste aanleg in Salé. De journaliste met 17 jaar ervaring riskeert een gevangenisstraf van drie jaar. In september 2021 werd tegen haar een klacht ingediend wegens "smaad en belediging" door de regerende partij RNI, naar aanleiding van een post van een maand eerder op haar Facebook-pagina.

Lees ook: Marokko: oproep tot "onpartijdig" onderzoek naar dood van man in hechtenis

"Hoe kan de huidige voorzitter van de regio Guelmim-Oued Noun, M’Barka Bouaida, bereid zijn om een stemming over het voorzitterschap van de regionale raad te organiseren, terwijl haar collega Abdelouahab Belfkih, een voormalige regionale kandidaat voor de verkiezingen, op sterven na dood is?", schreef ze toen.

Regionaal directeur Heba Morayef van Amnesty International (Midden-Oosten en Noord-Afrika), reageert op de website van de organisatie op de rechtszaak tegen Hanane Bakour. "Het is schokkend, hardhandig en absurd dat een journalist strafrechtelijk wordt vervolgd voor een Facebook-post waarin ze zich kritisch uitliet over de belangrijkste politieke partij van Marokko", aldus Morayef.

Lees ook: Marokko: celstraf activist Rida Benotmane verlaagd door druk uit Europa

"Hanane Bakour heeft het recht om haar mening te uiten, zelfs als politici daar bezwaar tegen hebben. Volgens haar toont Marokko "een steeds grotere intolerantie tegenover critici van het politieke systeem. Deze verzonnen aanklachten tegen Hanane moeten onmiddellijk worden afgewezen en de zaak tegen haar moet worden geseponeerd", zegt ze.

Bladna.nl