Zoeken

"In Marokko worden critici de mond gesnoerd"

13 april 2023 - 18:00 - Marokko

©

Kholoud Mokhtari, de vrouw van de Marokkaanse journalist Soulaimane Raissouini, die een celstraf uitzit van vijf jaar wegens "verkrachting", vertelt over het trieste lot van haar man en hekelt het gebrek aan respect voor de vrijheid van meningsuiting in Marokko.

Drie van de meest uitgesproken journalisten tegen het Marokkaanse regime werden in de afgelopen jaren veroordeeld voor seksueel wangedrag. Taoufik Bouachrine (12 jaar), Omar Radi (6 jaar) en Soulaimane Raissouni (5 jaar), hebben de beschuldigingen altijd ontkend en stellen het slachtoffer te zijn van een politiek proces. Kholoud Mokhtari, de vrouw van Raissouni, vertelt het verhaal van haar man, die vorig jaar zijn 50ste verjaardag in de cel vierde. Als "districtsambtenaar in zijn geboortestreek, de Rif", werd Raissouni in 2008 "kunstcriticus en vervolgens journalist", alvorens zichzelf te bewijzen bij "Nichane" en "Al-Massae", waar hij uitblonk in onderzoeksjournalistiek, zegt ze in een gesprek met de krant Le Soir.

Lees ook: Marokko: celstraf activist Rida Benotmane verlaagd door druk uit Europa

Raissouni werd vervolgens hoofdredacteur van de elektronische krant "Awal", voordat hij in 2018 Taoufik Bouachrine opvolgde bij de krant "Akhbar al-Yaoum". Dat jaar maakte Adel Ait Chraa op Facebook bekend dat hij seksueel was aangerand door een persoon van wie hij de identiteit niet bekend wilde maken. Twee jaar later, op 20 mei 2020, werd Raissouni gearresteerd in zijn huis, zonder dat er een klacht tegen hem was ingediend. "We kenden deze Adel inderdaad. Ik had hem geholpen met het vinden van werk, wat moeilijk was voor hem (Adel Aït Chraa is homoseksueel, ndvr). Hij was naar ons gekomen zodat ik hem zou helpen ontsnappen aan zijn familie", legt Kholoud Mokhtari uit.

"Volgens de getuigenis van Adel heeft mijn man hem tijdens dit bezoek aan ons huis in 2018 seksueel aangerand. Maar niets houdt stand in dit scenario. Er is met name een belangrijke getuige, de schoonmaakster die op die dag bij ons thuis was. De rechtbank weigerde haar getuigenis te horen. Volgens de aanklager, en Adel die uiteindelijk een civiele zaak aanspande na de arrestatie van Soulaimane, sloot mijn man de schoonmaakster op in de keuken. Maar dat kan niet, we hebben namelijk een Amerikaanse keuken die door niets van de andere kamers wordt gescheiden. Maar al het ontlastende bewijs werd aan de verdediging geweigerd. Soulaimane werd veroordeeld tot vijf jaar in een rechtszitting waar hij en zijn advocaten afwezig waren. De gerechtskamer was leeg. Ik zat daar helemaal alleen," zegt ze.

Lees ook: Oproep tot "onmiddellijke" vrijlating Marokkaanse activiste Saida El-Alami

Soulaimane Raissouni ging tegen zijn veroordeling in beroep, maar het vonnis van de rechtbank werd op 24 februari 2022 gehandhaafd, ondanks de pleidooien van zijn advocaten die op de vele anomalieën in de zaak wezen. Op 21 juli 2022 concludeerde een werkgroep van de Verenigde Naties dat de detentie van Raissouni "willekeurig" was, gezien de ernst van de "schendingen van het recht op een eerlijk proces". De vrouw van de journalist vertelt dat ze het nauwelijks volhoudt. "Ik ben scenarioschrijver, maar ik heb geen werk. Zelfs mijn vrienden durven me niet in te huren, dat begrijp ik. Ik word op bepaalde websites belasterd, een prostituee genoemd, enkel en alleen omdat publieke figuren naar ons huis komen om hun solidariteit te tonen", zegt Mokhtari. "In Marokko wordt elke tegenstander of persoon die als zodanig wordt beschouwd, de mond gesnoerd", besluit ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team