Zoeken

Marokko: oproep tot "onpartijdig" onderzoek naar dood van man in hechtenis

11 april 2023 - 16:00 - Marokko

©

Amnesty International roept op tot een "volledig en onpartijdig" onderzoek naar de "onrechtmatige" dood van Yassine Chabli, een voormalige beveiliger van het staatsfosfaatbedrijf OCP, die op 6 oktober in hechtenis werd genomen op het politiebureau van Benguerir.

"De Marokkaanse autoriteiten moeten zorgen voor een volledig en onpartijdig onderzoek naar de onwettige dood van een man die op 6 oktober 2022 door de politie in hechtenis is genomen. De politieagenten die verantwoordelijk zijn voor het martelen van het slachtoffer en het niet verlenen van adequate medische zorg moeten ter verantwoording worden geroepen in een eerlijk proces", aldus Amnesty International in een mediaverklaring.

Lees ook: Marokko: terreurverdachte die bewaker vermoordde in cel overleden

De mensenrechtenorganisatie merkt op dat er een aantal positieve stappen zijn genomen om de dood van de man te onderzoeken en vier politieagenten te vervolgen, maar "het onderzoek en de vervolging vertonen gebreken en voldoen niet aan de internationale normen. Ter ondersteuning van haar beweringen merkt de internationale niet-gouvernementele organisatie op dat "het onderzoek gedeeltelijk werd gevoerd door politieagenten die verbonden zijn aan het politiebureau waar Yassine Chabli in hechtenis is overleden, hetgeen twijfel doet rijzen over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het proces". Bovendien "werden de vermeende daders in eerste aanleg in Benguerir berecht voor eenvoudige geweldsdaden en nalatigheid en niet voor foltering".

Lees ook: Marokkaanse autoriteiten reageren op dood model in cel

"Op 6 oktober verklaarde het regionale ziekenhuis in de zuidoostelijke Marokkaanse stad Benguerir dat de 28-jarige voormalige beveiliger van het nationale fosfaatbedrijf, Yassine Chabli, was overleden. Een dag eerder werd hij in een lokaal park gearresteerd door politieagenten en op het politiebureau van Benguerir in hechtenis genomen", zegt de NGO. Documenten in het bezit van de organisatie bevatten sterke aanwijzingen voor een marteling van het slachtoffer in politiebewaring, waarna hij is overleden als gevolg van een gebrek aan zorg door de autoriteiten. "Politieagenten sloegen Yassine Chabli meerdere malen op zijn gezicht en lichaam. Ze sloten hem alleen op in een cel, geboeid, gedurende meer dan zeven uur en zonderden hem af van andere arrestanten. Ze hebben urenlang niet omgekeken naar de toestand van Yassine Chabli, hoewel ze hem hadden geslagen en wisten dat hij dronken was op het moment van zijn arrestatie", aldus Amnesty International.

Bladna.nl