Zoeken

Marokko: celstraf activist Rida Benotmane verlaagd door druk uit Europa

23 februari 2023 - 15:00 - Marokko

©

Rida Benotmane gaat in hoger beroep na de vermindering van zijn gevangenisstraf van drie naar anderhalf jaar door de Marokkaanse justitie. De mensenrechtenactivist was veroordeeld vanwege Facebook-berichten waarin hij opriep tot protesten tegen het ’extremisme’ van de politie in Marokko.

De moeder van de activist verwelkomde de strafvermindering, maar benadrukte ook dat ze dit beschouwt als een "minimale overwinning op onrecht". Amnesty International had opgeroepen tot de vrijlating van Rida Benotmane na zijn arrestatie in september vorig jaar.

Lees ook: Europese Unie doorbreekt taboe over mensenrechten in Marokko

Rida Benotmane werd vervolgd voor het "beledigen" van een instelling. Zijn berichten op Facebook werden beschouwd als een oproep om "de openbare orde te verstoren en een instelling te schaden". Hij had kritiek geuit op het "politiegeweld" en opgeroepen tot een meer open en divers ideologisch en religieus georiënteerde samenleving.

De vermindering van de straf van de activist zou verband houden met de recente resolutie van het Europees Parlement waarin de vrijlating van veroordeelde Marokkaanse journalisten wordt geëist. Amnesty International had de "absurde processen" aangeklaagd die door de Marokkaanse autoriteiten worden gebruikt "om kritische stemmen de mond te snoeren".

Lees ook: Marokkaanse veroordeeld tot 2 jaar celstraf voor belediging Islam

In juli 2022 publiceerde Human Rights Watch een rapport waarin de "tactieken" van Marokko werden veroordeeld om kritische stemmen te onderdrukken, waaronder veroordelingen voor misdaden zoals witwassen van geld, spionage, mensenhandel, staatsveiligheid of belediging van de politie en de monarchie.

Bladna.nl