Zoeken

Nieuw boek over Jean-Mohammed, Marokkaanse moslim die priester werd

31 januari 2023 - 09:00 - Cultuur

©

Afgelopen weekend werd een nieuw boek gepresenteerd over Jean-Mohamed Abd el-Jalil, in het Franse Lille. Deze oorspronkelijk Marokkaanse moslim bekeerde zich tot het christendom en werd daarna katholieke priester. De auteur van het boek is historicus Moussa Marghich.

Na eerdere werken van Maurice Boormans en Françoise over de "atypische" franciscaanse priester Jean Mohammed Ben Abdeljalil (1904-1979), is er nu een nieuw boek verschenen over de Marokkaanse persoonlijkheid. Historicus Moussa Marghich, lid van een interreligieuze groep in Lille, is de auteur van het boek. Hij legt uit dat hij het boek schreef omdat de eerdere auteurs "vooral geïnteresseerd waren in de periode na zijn bekering", aldus Marghich, doctor in de godsdienstgeschiedenis. Maar "de periode 1925-1928 ontbrak, daarin worden de redenen voor zijn keuze voor het christendom uitgelegd".

Lees ook: Gad Elmaleh over ontmoeting met Paus Franciscus

Om zijn boek te schrijven heeft Moussa Marghich zich gebaseerd op de correspondentie tussen Mohammed Ben Abdeljalil en Clément Étienne, priester-directeur van de Charles de Foucauld-school in Rabat, waar Mohamed student was voordat hij naar Frankrijk ging om aan de Sorbonne te studeren. De brieven worden in hun geheel weergegeven.

Lees ook: Moslims en christenen bieden samen Ramadan-maaltijden aan in Spanje

Mohamed werd in 1904 in Fez geboren in een familie van Andalusische afkomst en werd opgevoed in de islamitische godsdienst. Hij deed zijn lagere en middelbare studies aan het tweetalig college van zijn geboortestad. Van 1922 tot 1925 bezocht hij het Franse Lycée Gouraud in Rabat. Na het behalen van zijn baccalaureaat in 1925 kreeg hij een beurs voor Parijs, waar hij zijn hogere studies deed. In 1928 bekeerde hij zich tot het katholicisme en werd hij gedoopt. Hij werd tot priester gewijd in 1935.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team