Zoeken

Ex-ambassadeur Marokko veroordeeld voor verduistering

9 oktober 2022 - 12:00 - Marokko

©

De voormalige ambassadeur van Marokko in Madagaskar, Mohamed Amar, is dinsdag door het hof van beroep van Rabat veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens verduistering.

De diplomaat werd beschuldigd van het verduisteren van 5,6 miljoen dirham bedoeld voor de aankoop van 550 ton rijst geschonken aan de Madagaskische bevolking in 2016, meldt het dagblad Al Akhbar. Mohamed Amar werd teruggeroepen en vervangen nadat het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een inspectiemissie naar de ambassade had gestuurd. De belastende rapporten uit 2020 zijn doorgestuurd naar de procureur-generaal des Konings bij het Hof van Beroep in Rabat.

Lees ook: Voormalig VS-ambassadeur in Marokko verliest zaak tegen Google

Mohamed Amar ontkende de beschuldigingen en gaf van zijn kant de schuld aan het Marokkaans Agentschap voor Internationale Samenwerking (AMCI). Dit bureau zou verantwoordelijk zijn voor het administratieve en financiële beheer van de interventie. De rol van de voormalige ambassadeur was beperkt tot het doorverwijzen naar een gespecialiseerd bedrijf in de voedingssector, vertelde hij de onderzoekers.

Ook het dagblad Assabah onderzocht de zaak. Er zijn elementen die de ambassadeur vrijpleiten, met name het verzoek om rechtshulp dat de procureur des Konings bij het Hof van Beroep te Rabat aan de gerechtelijke autoriteiten van Madagaskar heeft gericht. Volgens deze bron strookt de informatie die Mohamed Amar aan het BNPJ en de onderzoeksrechter heeft verstrekt met de inhoud van het rechtshulpverzoek. Ook werden documenten gevonden over de levering van 550 ton rijst ter waarde van 600.000 dollar.

Lees ook: Casablanca: bankiers verduisteren 40 miljoen dirham

De rogatoire commissies vond ook een verontschuldigingsverklaring, ondertekend door de ambassadeur en de uitvoerend secretaris van het agentschap voor civiele bescherming van Madagaskar. Onderzoekers ontdekten echter dubieuze overschrijvingen van het salaris en de toelagen van de diplomaat naar een rekening in Frankrijk, alsmede overschrijvingen via zijn persoonlijke kok.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team