Zoeken

Voormalig VS-ambassadeur in Marokko verliest zaak tegen Google

23 februari 2022 - 15:40 - Wereld

©

De voormalige ambassadeur van de Verenigde Staten in Marokko, Marc Ginsberg, die ook voorzitter is van de ’Coalition for a Safer Web’, kan geen rechtszaak beginnen om Google te verplichten de Telegram-app uit de Play Store te verwijderen. Dat heeft een federale rechter afgelopen vrijdag besloten.

De zaak gaat terug tot januari 2021. Marc Ginsberg en zijn organisatie ’Coalition for a Safer Web’ claimden dat Telegram in strijd handelde met Google’s beleid tegen "haatzaaiende uitlatingen", meldt MediaPost. De voormalige Amerikaanse ambassadeur oordeelt dat Telegram een gevaarlijke inhoud bevat die wordt verspreid door blanke suprematie en neonazi’s. Samen met zijn organisatie besloot hij Google voor de rechter te dagen om Telegram uit de Play Store te verwijderen. De Amerikaanse diplomaat eiste schadeloosstelling en beweerde dat Google hem onopzettelijk emotioneel heeft geschaad door de app in de Play Store op te nemen. Ook zou Google ze de Californische wet op oneerlijke handelspraktijken hebben geschonden door de richtlijnen voor ontwikkelaars niet te hebben gehandhaafd.

Lees ook: YouTube leider van sociale media in Marokko

Verwijzend naar sectie 230, die Google beschermt tegen aansprakelijkheid voor inhoud gemaakt door derden, verwierp de US District Court rechter voor het Northern District of California, Beth Labson Freeman, alle claims van de eisers. "Eisers beweren niet dat Google heeft geholpen bij de ontwikkeling van Telegram of bij het maken van de online inhoud die de basis is van deze rechtszaak," zei ze. Volgens de federale rechter had Marc Ginsberg zijn vorderingen ook zonder sectie 230 niet kunnen doorzetten om een aantal redenen, waaronder het feit dat hij niet heeft kunnen aantonen hoe de weigering van Google om Telegram uit de Play Store te verwijderen, hem emotioneel letsel heeft toegebracht.

Lees ook: Google Earth blijft verboden in Marokko

"Hoewel de rechtbank gevoelig is voor de bekommernissen van ambassadeur Ginsberg over religieus geïnspireerd geweld, is het gestelde verband tussen het gedrag van Google en het emotionele ongenoegen van ambassadeur Ginsberg te zwak", leest men in de 14 pagina’s tellende beslissing. Daaraan wordt toegevoegd dat de beschuldigingen van inbreuken op de Californische wet op oneerlijke concurrentie - zelfs indien bewezen - niet aantonen dat de Amerikaanse diplomaat economische schade heeft geleden.

Bladna.nl