5 oktober 2022 - 20:00 - Sport
Het nieuwe Adidas-shirt van het Algerijnse elftal veroorzaakt een verhit debat tussen de Algerijnse en Marokkaanse autoriteiten, maar ook op sociale media. Marokko bekritiseerde de reproductie van "zellige" motieven op het shirt, en noemde het een "Marokkaanse culturele toe-eigening".
Het debat over het nieuwe Algerijnse shirt dat onthuld werd op 23 september door Adidas, woedt nog steeds hevig. Het Marokkaanse ministerie van Cultuur heeft Adidas aangemaand om "het nieuwe shirt van het Algerijnse nationale elftal uit de handel te halen", omdat de motieven op het shirt, geïnspireerd zijn "op een traditionele Marokkaanse keramische kunst van de zellige. Dat is "een toe-eigening van de Marokkaanse cultuur".
Lees ook: Algerije beschuldigd van ’stelen’ Marokkaanse zellige (foto’s)
"In opdracht van het ministerie van Cultuur, Jeugd en Communicatie @mjcc_gov, heb ik een eerste ingebrekestelling gestuurd naar de wettelijke vertegenwoordiger van de groep @adidas met het verzoek de sportshirts-collectie, die geïnspireerd is op de kunst van de Marokkaanse Zellige, terug te trekken", aldus Mourad Elajouti, voorzitter van de Marokkaanse Advocatenclub, in een tweet. De advocaat van de balie van Casablanca heeft het Adidas-concern een termijn van 15 dagen gegeven om de trui van zijn website te verwijderen, schrijft Arabnews.
Op sociale media verdedigen Algerijnse internetgebruikers het universele karakter van dit culturele erfgoed, door te benadrukken dat de zellige een islamitische kunstvorm is van Andalusische oorsprong, die in alle landen van de Maghreb en zelfs in Spanje terug is te vinden. "Het is te vinden in Al Mansuriya in Tunesië tot Marrakech in Marokko, via Tlemcen. Je vindt ze ook in de Nasrid-paleizen in Granada en in verschillende steden in Andalusië," legt één van hen uit.
Lees ook: Algerije wil zich Marokkaanse kaftan toe-eigenen
"Het nieuwe originele ontwerp van het trainingsshirt van de Algerijnse nationale ploeg is geïnspireerd op de zellige van het Zianid koninklijk paleis, El Mechouar in Tlemcen, gebouwd door de Algerijnse Zianid dynastie in 1248," voegt een ander eraan toe. Voor anderen is dit debat zowel steriel als nutteloos. "Als Marokkaan zou ik het kopen als een teken van broederschap. Er zijn veel meer dingen die ons binden dan ons verdelen," zegt een Algerijnse internetgebruiker.
Tanger geschokt: vader valt lerares aan op school
Marokkaanse familie El Ballouti terroriseert België
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Remco Evenepoel woest: "Oumi komt uit welgestelde Marokkaanse familie!"
Afrika Cup finale Marokko-Tanzania vandaag: om hoe laat en op welke zenders?
Jonge speler centraal in strijd tussen Marokko en Spanje
Atlas Leeuwinnen: Marokko verzekert zich van dubbele droomkwalificatie
Walid Regragui deelt mooie momenten