Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko van manipulatie rapport Wereldbank

7 januari 2022 - 15:40 - Wereld

©

Algerije beschuldigt Marokko van manipulatie van een rapport van de Wereldbank. De auteur is vice-president Farid Belhaj, die verantwoordelijk is voor de MENA-regio en beschouwd wordt als een vriend van het koninkrijk.

Persagentschap APS meldt dat "het rapport van de Wereldbank over Algerije zou zijn opgesteld in opdracht van het Marokkaanse koninklijk paleis". Dit is althans de mening van de Algerijnse autoriteiten, die de valsheid van het rapport aan de kaak stellen.

Lees ook: Marokko heeft geen ambassadeur meer in Algerije

Deze informatie zou zijn bevestigd door Frankrijk. De stelling wordt gestaafd door het feit dat er een band zou zijn tussen Marokko en de auteur van het rapport, Farid Belhaj, de vice-president van de Wereldbank die verantwoordelijk is voor de MENA-regio.

De Tunesiër is naar verluidt goed bevriend met Prins Moulay Rachid en vele Marokkaanse ministers. In 1996 trad hij in dienst van de Wereldbank als juridisch adviseur, belast met Marokko, Egypte, Iran, Algerije en Thailand. Van 2002 tot 2007 was hij verantwoordelijk voor de Wereldbank in het koninkrijk.

Lees ook: Algerije spant rechtszaak aan tegen Marokko

Belhaj was de speciale vertegenwoordiger van de Wereldbank bij de Verenigde Naties in New York, directeur van de regio Stille Oceaan en is sinds 2018 vicepresident van de instelling voor de MENA-regio. Farid Belhaj wordt beschouwd als een vijand van Algerije wegens zijn betrekkingen met de Marokkaanse autoriteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team