Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko van financieren voetbal met drugs

30 november 2023 - 10:00 - Wereld

©

De Algerijnse pers voert een lastercampagne tegen de voetbalsuccessen van Marokko, met name de historische prestatie van de Atlas Leeuwen op het WK 2022 in Qatar.

Ennahar TV, bekend om haar vijandige houding tegenover Marokko en haar nauwe banden met de Algerijnse overheid, heeft een video uitgezonden waarin het koninkrijk ervan wordt beschuldigd het Marokkaanse voetbal te hebben ontwikkeld en succes op het WK 2022 te hebben geboekt dankzij "de handel in cannabis en cocaïne".

Lees ook: Marokko-Algerije: historische rivaliteit escaleert door Sahara

"De prestaties van het Marokkaanse nationale team en de trofeeën van Wydad zijn bezoedeld door het geld van zetla (hasj)," aldus de Algerijnse televisiezender. Volgens de Algerijnse media zijn deze beschuldigingen gebaseerd op gerechtelijke bekentenissen van een bekende hasjhandelaar, bijgenaamd de ’Afrikaanse Escobar’ of nog de ’Baron van de financiën’. De video geeft echter niet voldoende details over de oorspronkelijke bron, de identiteit van de betreffende persoon, of andere informatie die de feiten zou kunnen bevestigen.

Zo zou Said Nassiri, de voorzitter van Wydad Casablanca, 3,5 miljoen euro hebben ontvangen van een onbekende bron. Volgens het medium zou Fouzi Lekjaa, de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), in 2017 de Marokkaanse tv-presentatrice Bouchra Ddeau, in de video voorgesteld als een meisje genaamd Ghizlane, hebben ’aangeboden’ aan de voormalige voorzitter van de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF), Ahmed Ahmed, in ruil voor verschillende gunsten.

Lees ook: Voetbaltoernooi U20: Marokko elimineert Algerije

Deze ongefundeerde beschuldigingen hebben reacties uitgelokt van Marokkaanse internetgebruikers. Zij merken op dat het Algerijnse regime "duidelijk zijn falen erkent" om het voetbal in eigen land te ontwikkelen, terwijl Marokko zijn succesvolle koers voortzet.

Bladna.nl