Zoeken

Algerije beschuldigt Marokko van destabilisatie

3 maart 2021 - 12:40 - Marokko

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune beschuldigt Marokko, zonder het te benoemen, van de destabilisatie van zijn land via de media. De verklaringen dragen bij tot de diplomatieke spanningen tussen de twee landen.

"Eén van onze buren probeert ons te destabiliseren met een stortvloed aan valse informatie," zei Tebboune op maandag 1 maart in een televisie-interview met nationale media, zonder Marokko bij naam te noemen. Het is echter duidelijk dat de Algerijnse president verwijst naar het koninkrijk. Sinds de evacuatie van de doorgang van Guerguerat in november door de Royal Armed Forces en de Amerikaanse erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara in ruil voor de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen het koninkrijk en Israël, zijn de spanningen tussen Algerije en Marokko sterk opgelopen.

Naast deze beschuldiging heeft het Nationaal Volksleger (ANP) in zijn operationele evaluatie van de misdaadbestrijding, die maandag via het officiële agentschap werd gepubliceerd, Marokko ervan beschuldigd "Algerije te overspoelen met drugs die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid en stabiliteit, vooral omdat het zich richt op de meest kwetsbare categorie, in dit geval onze jeugd".

Marokko van zijn kant hekelt de onbegrijpelijke "hardnekkigheid" van Algerije. "Ik verbaas me over de energie en de tijd die Algerije besteedt aan de kwestie van de Marokkaanse Sahara. Het is bijna een nationale prioriteitskwestie geworden voor Algerije," zei minister Nasser Bourita op een persconferentie. De Sahara-kwestie is één van de belangrijkste wrijvingspunten tussen de twee landen en zal dat ook in de toekomst blijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team