Zoeken

Algerije wil zich Marokkaanse selham toe-eigenen

29 maart 2024 - 09:00 - Wereld

©

Algerijnse internetgebruikers delen sinds enkele uren berichten waarin Marokko ervan wordt beschuldigd tijdens een cultureel evenement de "selham", een "Algerijns erfgoed", te hebben gebruikt. Deze berichten zijn vals en compleet ongegrond.

De selham is altijd al erkend als een authentiek Marokkaans kledingstuk. Het werd beroemd in de 19e eeuw dankzij Koning Hassan I, die het graag droeg tijdens officiële ceremonies. Bronnen van Al Omk benadrukken dat Algerije, via nep-profielen op sociale media, probeert dit Marokkaanse erfgoed te claimen.

Lees ook: Man Emirati-zangeres Ahlam met Marokkaanse selham gespot (video)

De bekende Franse schrijver Pierre Loti beschreef in zijn boek "Au Maroc" uit 1889 hoe Sultan Hassan I de selham droeg, wat bevestigt dat dit kledingstuk Marokkaans is. Deze zoveelste poging van Algerije heeft als enig doel de inspanningen van de bevoegde Marokkaanse autoriteiten op het gebied van behoud en promotie van het Marokkaanse erfgoed te dwarsbomen, aldus dezelfde bronnen. Ze wijzen erop dat het Marokkaanse ministerie van Cultuur diverse initiatieven in die zin heeft gelanceerd bij de ISESCO op nationaal niveau en bij de UNESCO op internationaal niveau.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team