Zoeken

Diplomatieke banden Algerije en Frankrijk onder druk door kantoor in Dakhla

17 april 2021 - 16:20 - Wereld

©

Algerije heeft afgelopen zondag zonder toelichting het bezoek van de Franse premier Jean Castex afgezegd. De reden voor het annuleren van de ontmoeting zou te maken hebben met een diplomatieke kwestie waar ook Marokko bij betrokken zou zijn.

Het was de bedoeling dat Castex in Algiers zitting zou nemen in een Frans-Algerijnse commissie om de economische samenwerking tussen Frankrijk en Algerije te bespreken. In verband met de coronaviruspandemie was de Franse delegatie al teruggebracht tot vier leden van de regering. Volgens Franse en Algerijnse bronnen zou de gezondheidstoestand ook de reden zijn geweest om de vergadering geheel af te lassen.

Volgens Algerijnse media is er ook nog een andere reden waarom de bijeenkomst is afgeblazen door Algerije. Zo zouden de Algerijnse autoriteiten niet te spreken zijn over Franse activiteiten in de Marokkaanse Sahara en vrezen ze dat het Franse journalistenkorps mee zou komen in het kielzog van de delegatie om in Algerije verslag te doen van de Hirak-protesten die er momenteel gaande zijn.

Ook de aankondiging op 8 april dat Frankrijk een verbindingskantoor in Dakhla gaat openen is de Algerijnse regering in het verkeerde keelgat geschoten. De Algerijnse onderzoeker Hasni Abidi, directeur van het Centrum voor Studies en Onderzoek naar de Arabische en Mediterrane wereld in Genève, vertelt aan persbureau AFP dat Algerije dit besluit van Frankrijk een "provocatie" vindt. "Er is een anti-Algerijnse stroming binnen de politieke partij van president Emmanuel Macron (LREM) die de spanning tussen de twee landen wil behouden", zegt Abidi.

Het dagblad El Watan meldt dat de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, zou hebben gesproken met zijn Franse ambtsgenoot Jean-Yves Le Drian over Franse steun voor het Marokkaanse autonomieplan als oplossing voor de Sahara-kwestie. Volgens dagblad Le Quotidien d’Oran is het feit dat de nieuwe Algerijnse ambassadeur al acht maanden in Parijs is, maar nog steeds niet officieel de goedkeuring van president Macron heeft gekregen, ook een reden voor het afkalven van de banden tussen Algerije en Frankrijk. "Het uitstel van het bezoek aan Castex bevestigt de diepte van de kloof tussen Algerije en Frankrijk", staat er te lezen in de krant El Khabar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team