Zoeken

Algerije houdt vast aan boycot Marokkaanse havens

5 februari 2024 - 09:00 - Wereld

©

Algerije bevestigde op zaterdag dat het zijn boycot van Marokkaanse havens handhaaft, ondanks berichten die het tegendeel beweerden. Deze maatregel heeft betrekking op het transport en de doorvoer van goederen, waaronder vlees en andere bederfelijke producten, via Marokkaanse havens.

In een verklaring uitgegeven door het Algerijnse persbureau APS, maakte de Vereniging van Banken en Financiële Instellingen (ABEF) duidelijk aan de algemene directeuren van banken dat de eerder aangenomen houding tegenover de transacties die het transport en de doorvoer via Marokkaanse havens betreffen, ongewijzigd blijft. De ABEF ontkracht daarmee de geruchten over de opheffing van de boycot, en bestempelt deze als "valse beweringen en grove manipulatie".

Lees ook: Algerije stopt samenwerking met Marokkaanse havens

De verwarring ontstond na een mededeling van de ABEF op 29 januari, waarin banken werden verzocht om de domiciliëring van goederen, in het bijzonder bederfelijke waren zoals vlees, toe te staan als deze vóór 10 januari 2024 waren verscheept. Deze instructie volgde op de Algerijnse beslissing van 14 januari, dezelfde dag dat de handelsrelaties tussen Algerije en Spanje na meer dan 19 maanden blokkade werden genormaliseerd, wat werd geïnterpreteerd als een einde van de boycot.

Lees ook: Algerije annuleert importverbod via Marokkaanse havens

De boycot heeft geleid tot aanpassingen in de scheepvaartroutes van grote containervervoerders zoals Maersk en CMA CGM. Zij hebben de transit van hun containers via de haven Tanger Med richting Algerije verminderd of zelfs gestaakt. Valence en de Andalusische kades fungeren nu als de belangrijkste transshipment hubs van CMA CGM op de routes naar Algerije. Voor Maersk wordt het merendeel van het verkeer naar bestemmingen zoals Algiers, Skikda en Béjaïa nu omgeleid via Barcelona en Algeciras.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team