Zoeken

Algerije weigert terugkeer onderdanen uit België: « het zijn Marokkanen »

13 augustus 2016 - 23:00 - Wereld

©

Algerije weigert systematisch haar onderdanen die illegaal in België verblijven terug te nemen. Het land stelt in de meeste gevallen dat het geen Algerijnen maar Marokkanen zijn.

« Gedwongen terugkeer naar Algerije is al jaren problematisch ondanks jaren van Europese en bilaterale onderhandelingen. » volgens Theo Francken, Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Volgens de bewindsman « weigert Algerije haar onderdanen terug te nemen ». De autoriteiten beweren dat het Marokkanen zijn. Omdat ze geen papieren hebben of dat althans beweren is hun identificatie heel moeilijk.

« Na het akkoord dat met Marokko werd bereikt, moet er nu eindelijk een akkoord komen met Algerije, bij voorkeur onder Europees mandaat, zo niet bilateraal », aldus de staatssecretaris.

Deze verklaringen volgen op de aanval met een machete van twee agentes in Charleroi. De dader, een 33-jarige Algerijn, verbleef sinds 2012 illegaal in België. Hij had twee keer een bevel gekregen om België te verlaten maar negeerde dat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team