Zoeken

Algemene stijging huurprijzen in Marokko

19 juni 2023 - 12:00 - Economie

©

De prijs van huurwoningen laat bijna overal in Marokko een stijgende trend zien en dat zowel voor appartementen als voor villa’s.

Volgens cijfers van Mubawab, een toonaangevende onroerend goed website in Marokko, zijn de huurprijzen van gemeubileerde en ongemeubileerde woningen het afgelopen kwartaal met 3% gestegen en met 7% over het hele jaar. Ongemeubileerde appartementen worden verhuurd aan een gemiddelde van 7700 dirham per maand, en gemeubileerde appartementen aan 8800 dirham per maand.

Lees ook: Steden met goedkoopste en duurste huurprijzen in Marokko

De cijfers voor villa’s laten ook een stijging zien. Een ongemeubileerde villa wordt gemiddeld verhuurd aan 23.800 per maand, een stijging van 5% ten opzichte van het vorige kwartaal en 3% op een jaar tijd. Gemeubileerde villa’s worden verhuurd voor gemiddeld 24.500 dirham per maand, een stijging van 2% kwartaal-op-kwartaal en 4% jaar-op-jaar.

Uit de cijfers blijkt ook dat de gemiddelde oppervlakte van de gevraagde appartementen in het eerste kwartaal van 2023 constant is gebleven ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022, op ongeveer 99m². Ongemeubileerde appartementen hebben een gemiddelde oppervlakte van 106m², terwijl gemeubileerde appartementen een gemiddelde oppervlakte hebben van 90m². De huurmarkt voor de twee typen appartementen vertoont een opwaartse trend, met een stijging van 3% in het afgelopen kwartaal en 7% op jaarbasis.

Marrakech registreerde de grootste kwartaalstijging in huurprijzen, met 10% voor lege flats en 3% voor gemeubileerde woningen. Agadir daarentegen zag de grootste daling. Ondanks een daling blijft Rabat de stad met de hoogste huurprijzen voor beide typen appartementen. De steden Aïn Harrouda, Had Soualem en Khouribga bieden lagere huurprijzen.

Lees ook: Onzekerheid dreigt op Marokkaanse vastgoedmarkt

Het eerste kwartaal van 2023 toont ook een lichte stijging van de vraag op de Marokkaanse huurwoningmarkt (1% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022). Er is "relatieve marktstabiliteit" en "groeipotentieel" voor de Marokkaanse huurwoningmarkt.

Bladna.nl