Zoeken

Marokko: sterke stijging belastinginkomsten uit alcohol

30 december 2022 - 18:00 - Economie

©

Sinds afgelopen zomer stijgen de inkomsten uit de belastingen op alcoholische dranken exponentieel in Marokko. Dit is met name een gevolg van de terugkeer van toeristen naar het koninkrijk.

Volgens door Les Inspirations Eco geciteerde cijfers van het ministerie van Financiën, zijn de belastinginkomsten op alcohol eind augustus met 81% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In september stegen ze met 117%, in oktober met 95% en eind november met 96%.

Lees ook: Marokko: bierfestival ging door ondanks controverse

Volgens het dagblad is dit een teken dat het na twee jaar van gezondheidsbeperkingen, nu opnieuw tijd is om "feest te vieren" in Marokko. "Na de Covid-periode hebben mensen een sterker verlangen dan voorheen om zich te buiten te gaan aan alcoholische dranken. Er zijn ook beginners, voornamelijk mensen die alcohol zijn gaan drinken om verschillende redenen, waaronder stress," zo wordt uitgelegd.

De stijging van de inkomsten van de heffingen op de consumptie van alcoholische dranken is ook te danken aan de terugkeer van buitenlandse toeristen in Marokko, na de heropening van de grenzen en de hervatting van de luchtvaart afgelopen februari, zegt dezelfde bron. Eind september kwamen er 7,7 miljoen toeristen naar Marokko, met een totaal van 13,2 miljoen overnachtingen, tegen 2,8 miljoen aankomsten en 6,6 miljoen overnachtingen in dezelfde periode in 2021.

Lees ook: Marokko: oppositie voert actie tegen alcohol en tabak

Bovendien heeft het Marokkaans drankenbedrijf (SBM), leider in de sector, deze tendens bevestigd door aan te kondigen dat haar omzet dit jaar is gestegen naar 995 miljoen dirham, een toename van 11,3% ten opzichte van 2021.

Bladna.nl