Zoeken

Nieuw album Marokkaanse rapper Demi Portion hit op Apple

11 mei 2022 - 19:40 - Cultuur

©

Het album "Mots croisés" van de Marokkaanse rapper Demi Portion verscheen pas afgelopen vrijdag en is al één van de best verkochte rapalbums op Apple Music (Itunes). Een reden om zich te verheugen voor de artiest die een niet te missen invloed heeft op de stedelijke muziek in Frankrijk.

Dat zijn album zo snel zou doorbreken had de Marokkaanse rapper Rachid, beter bekend als Demi Portion, niet gedacht. "Momenteel gaat het goed, het publiek is bijzonder positief, we zijn zelfs nummer één in fysieke verkoop bij Fnac en Amazon," vertelt hij opgetogen. "We hadden niet te veel verwacht, want we hebben nog geen enkele maffe promotie gedaan, dus het komt heel goed aan," vertelt hij aan France 3.

Lees ook: Marokkaanse Zamdane is nieuw rapfenomeen van Marseille

Om de release van het album te vieren, gaf de artiest een "wild" concert, zegt hij. "We deden een klein wild concert in de Comédie de Montpellier bij de fontein op de dag van de release van het album, met twee microfoons, een luidspreker en vier vijf liedjes. Altijd apart, in de familie, zonder druk".

De plaat, met de bijnaam "Old School", doet denken aan Franse rap uit de jaren ’90 en rappers en groepen als IAM, Fonky Family (voor wie hij in de jaren 1990 als openingsact optrad), Alliance Ethnik of Scred Connexion. Op sommige momenten heeft hij ook met deze rap-grootheden samengewerkt. "Dat is een tijd die ik nooit zal vergeten. In die tijd moest je wel weten waar hip-hop over ging met zijn vijf disciplines. Je moest weten wie IAM en de anderen waren. Dat erfgoed hoef je tegenwoordig niet meer te kennen. Dankzij alles wat er tegenwoordig gebeurt, kun je snel en goed muziek maken."

Lees ook: Rapper Morad: "ze willen me niet als Spanjaard"

Voor de kunstenaar was er iets machtigs en spiritueels aan 90s rap. "Tegenwoordig is het de meest beluisterde muziek ter wereld. Het heeft zich zo ontwikkeld. Rap laat zich ook niet in een bepaald vakje stoppen. Dat is nog nooit gebeurd. Men kan een pak dragen, neonkleurig haar hebben, pianospelen en nog steeds aan rap doen. Als enige muziek accepteert het alle andere muziekgenres," analyseert de rapper.

Demi Portion, die zijn albums gewoonlijk uitbrengt in zijn eigen studio in Sète, nam de veertien tracks van zijn nieuwe album op in Marokko en Spanje. "Ik was het beu om thuis in kringetjes rond te lopen, het ontbrak me aan inspiratie," bekent hij. "Oorspronkelijk wilden we vijf liedjes in vijf dagen doen. Uiteindelijk kwamen we in een week tijd met 17 liedjes terug," zegt de artiest. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een featuring te doen met een andere Marokkaanse rapper, El Grande Toto. Het nummer is "Casablanca". De reis naar Marokko gaf hem ook de gelegenheid het graf van zijn vader te bezoeken.

Lees ook: Straatjongen Morad is nu een bekende rapper in Spanje

Rachid werd in 1983 in het Franse Sète geboren. Zijn vader komt uit Mohammedia en zijn moeder uit Khemisset. Hij heeft drie jongere zussen en twee kinderen van dertien en twee jaar. Hij begon te rappen toen hij 12 jaar was en richtte de groep "Demi Portion" op, waarvan hij de naam behield, en die gesteund werd door "de groten uit de buurt". In zijn nummers vertelt hij niet alleen over het leven in de buurt. Zo wil hij een "positieve" boodschap overbrengen.

In het culturele leven van zijn stad is Demi Portion alom aanwezig en hij leidt het Demi Festival. De zesde editie ervan vindt plaats van 10 tot 13 augustus 2022 in het Theatre by the Sea en gedeeltelijk op het water, en wel op het Canal Royal, in Sète.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team