Zoeken

Mocro Maffia bedreigt Europa en Noord-Afrika

23 februari 2023 - 20:00 - Wereld

©

De Mocro Maffia vormt een ernstige bedreiging voor Europa en Noord-Afrika. Dat zegt het Zuid-Afrikaanse Instituut voor Veiligheidsstudies (ISS) in een recent rapport.

"België en Nederland hebben Spanje ingehaald als de belangrijkste toegangspunten voor cocaïne uit Latijns-Amerika naar Europa. De 65,6 ton cocaïne die in 2020 in de haven van Antwerpen werd onderschept, verdubbelde bijna in 2022. En Marokko is een cruciale schakel in deze keten", aldus het instituut in een rapport over de dreiging van de Mocro Maffia voor Europa en Noord-Afrika.

Lees ook: Mocro-maffia berooft geldautomaten in Duitsland

De Mocro Maffia is sinds de jaren negentig actief en opereert voornamelijk vanuit België en Nederland. De criminele organisatie controleert een derde van de Europese cocaïnemarkt. Volgens het ISS maken Latijns-Amerikaanse drugshandelaren voor hun transnationale cocaïnehandel steeds meer gebruik van Marokko en andere Maghreblanden, alsook van dealers die voet aan de grond hebben in het koninkrijk en in Europa, zoals de Mocro Maffia.

Het instituut herinnert eraan dat na het Nederlandse en Belgische Encrochat- en Sky ECC- onderzoek, leden van de Mocro Maffia er prat op gingen dat ze douanebeambten in de haven van Dakar om hebben gekocht en dat zij tot 100.000 euro betaalden aan havenarbeiders in Antwerpen en Rotterdam, om containers te verplaatsen en zo politie- en douanecontroles te vermijden. De Mocro Maffia staat niet alleen bekend om zijn drugshandel en corruptie, maar ook om het extreem geweld dat ingezet wordt om de cocaïnemarkt te controleren. "De afgelopen tien jaar zijn meer dan 100 mensen omgekomen bij geweld tussen de Mocro Maffia en drugshandelaren", aldus het rapport.

Lees ook: Folterkamers van Mocro Maffia ontdekt in Marbella

Tegenover dit sombere beeld heeft het ISS ook een aantal aanbevelingen gedaan. In het bijzonder beveelt het de installatie of verbetering aan van adequate moderne bewakingsapparatuur, samen met een opleiding van wetshandhavers in het gebruik daarvan. Dit zou helpen om de doorvoerpunten van drugs in Marokko en in de havens van Rotterdam en Antwerpen beter te controleren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team