Zoeken

Stempelen paspoorten in Sebta en Melilla is "erkenning kolonisatie"

14 november 2022 - 18:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd door de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) opgeroepen om Marokkaanse reizigers toe te laten tot Sebta en Melilla zonder stempel in hun paspoort. Het stempelen van paspoorten bij de grensovergangen is volgens de organisatie een "erkenning van de kolonisatie".

De AMDH oordeelt in een brief van 27 oktober aan het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het "gevaarlijk" is dat Marokkaanse grensbeambten van hun landgenoten een visum eisen om Sebta en Melilla binnen te komen.

Lees ook: Spanje installeert geautomatiseerd controlesysteem bij grens Melilla

De maatregelen die Marokko sinds de heropening van de grenzen op 17 mei heeft genomen, vormen volgens de vereniging "een officiële en uitdrukkelijke afstand van een deel van het nationale grondgebied", een verwijzing naar de twee Spaanse autonome steden in het noorden van Marokko.

Lees ook: Marokko eist geen paspoortstempel meer bij grens Sebta

"Om deze redenen richt de AMDH zich tot u (...) en verzoekt u onmiddellijk en definitief een einde te maken aan elke vorm van Spaanse kolonisatie van een deel of zone van het nationale grondgebied", zo besluit de brief. Op 7 april zijn Marokko en Spanje in een gemeenschappelijke verklaring, die een nieuwe fase in hun betrekkingen inluidde, overeengekomen "het verkeer van personen en goederen op ordelijke wijze te regelen, met inbegrip van passende mechanismen voor personen- en douanecontrole, zowel over land als over zee".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team