Zoeken

Afrikaanse migrant: "In Marokko verdien ik 50 euro per dag, in Spanje 36 euro"

19 augustus 2014 - 22:06 - Economie

©

Veel migranten uit Sub-Sahara Afrika bevinden zich in Marokko waar ze wachten op een kans om de grens naar Spanje over te steken met een bootje of tijdens een bestorming van de hekken van de bezette Spaanse enclaves Sebta en Melilla. Sommigen van hen kiezen echter om in Marokko te blijven.

De Senegalese Laye Dia maakte die keuze. Hij woont al twee jaar in Marokko en weet alles van Spanje. Na een verblijf van vijf jaar in het zuid-Europees land, besloot hij om naar Marokko terug te keren. De 27-jarige migrant vertelt zijn verhaal aan El Mundo.

Laye Dia woont met zijn jongere zus in Rabat. Aan de krant vertelt hij dat zijn leven in Marokko veel gemakkelijker is dan het leven die hij in de Spaanse stad Almeria had. Hij wil zijn leven niet meer riskeren om naar Europa te gaan.

"Zij riskeren hun leven om naar Europa te gaan, omdat ze nog niet weten dat het leven ginder erger is dan in Marokko."

Laye dacht dat hij in Spanje zijn kinderdroom zou kunnen waarmaken: "een baan, wonen in een waardig huis en een gezin stichten". Maar al snel beseft hij dat het hem in Spanje niet zou lukken en dat het leven er veel moeilijker is dan hij had verwacht. In Spanje leefde hij in armoede en werd hij dagelijks met racisme geconfronteerd. Laye vertelt ook over de vele politieachtervolgingen nadat hij besloot om spulletjes op straat te gaan verkopen.

Afrikaanse migranten bestormen hek Melilla

Marokko en Spanje vergelijken

In Spanje moest Laye om een appartement te huren minstens 300 euro per maand betalen, terwijl hij in de Marokkaanse hoofdstad een kamer kan huren voor slechts 40 euro per maand. Hetzelfde geldt voor zijn salaris. Toen hij in de landbouwsector in Spanje werkte verdiende hij 36 euro per dag. In Marokko werkt hij nu op de markt waar hij imitatiebrillen en juwelen verkoopt én 50 euro per dag verdient!

Laye denkt ook aan al diegenen die tijdens de laatste massale overtocht naar Spanje zijn overleden.

"Wat mij verdrietig maakt is dat de Marokkaanse veiligheidsdiensten hen zomaar door hebben gelaten, om ze daarna zonder hulp in het water te laten. Het water is erg gevaarlijk."

De jonge man beseft dat het beste voor Afrikanen is dat ze thuis blijven en proberen te werken voor het welzijn van hun land. "We moeten strijden tegen de corrupte Afrikaanse politici die ons continu beroven." Laye hij weet dat het een moeilijk strijd wordt. Het is namelijk een schande om met lege handen naar huis terug te keren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team