Zoeken

Aanslagen Parijs: Salah Abdeslam krijgt levenslang

1 juli 2022 - 12:20 - Wereld

©

Het bijzondere assisenhof in Parijs heeft Salah Abdeslam, de hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs in 2015, woensdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat is de zwaarste straf volgens de Franse wet. De zeven andere terroristen die verantwoordelijk zijn voor de bloedbaden in Parijs, hebben zichzelf daarbij opgeblazen of werden door de politie doodgeschoten.

Het langverwachte vonnis maakt een einde aan een zaak die meer dan negen maanden in beslag heeft genomen. De 32-jarige Salah Abdeslam werd schuldig bevonden aan deelname aan de reeks bomaanslagen en schietpartijen in de Franse hoofdstad, waarbij 130 mensen omkwamen en honderden gewond raakten. Hij is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zonder de mogelijkheid van voorwaardelijke vrijlating, meldt Belga.

Lees ook: Salah Abdeslam heeft "menselijke kwaliteiten" volgens advocaat

De rechtbank volgde de eis van het Openbaar Ministerie, aldus de media. Dit vonnis werd slechts viermaal eerder uitgesproken. Daarnaast zijn ook nog de 19 andere verdachten die in deze zaak terechtstonden, veroordeeld voor hun rol in de aanslag.

Lees ook: Salah Abdeslam excuseert zich voor aanslagen Parijs

Tijdens de hoorzittingen vroeg de verdediging van Salah Abdeslam aan de rechters om begrip te hebben en dit "langzame doodvonnis" te vermijden. Zijn advocate voerde aan dat de verdachte uit "menselijkheid had afgezien" van het tot ontploffing brengen van zijn explosieve gordel op de avond van de aanslag. Tijdens zijn laatste verschijning in de rechtszaal op maandag, verontschuldigde Salah Abdeslam zich bij de slachtoffers. "Ik heb fouten gemaakt, dat is waar, maar ik ben geen moordenaar," zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team