Zoeken

Aanslag van Argana: de hoofdverdachte nooit in Marrakesh geweest?

26 september 2011 - 18:00 - Marokko

©

Adil El Atmani, hoofdverdachte van de aanslag op café Argana in Marrakesh, zei donderdag voor het Hof van Beroep van Salé nooit een voet in Marrakesh te hebben gezet. Hii beweerde niets te maken te hebben met de bomaanslag en zeven van zijn vermeende handlangers niet te kennen.

In augustus vertelde Adil El Atmani ook al aan de rechtbank dat hij onschuldig was en onder druk was gezet om de verantwoordelijkheid van de aanslag op zich te nemen.

Het proces van de vermoedelijke terroristen moest oorspronkelijk op 30 juni beginnen maar werd toen uitgesteld tot 18 augustus en dan tot 22 september.

Op zijn laatste zitting had Adil El Atmani zijn zekerheid verloren. De man, dat eerder had beweerd dat zijn misdaad zonder twijfel zou herhalen als de gelegenheid zich voordeed, ontkent nu enig verband met de aanslag.

El Atmani en negen andere personen, allen beschuldigd van "oprichten van een criminele bende, deelname aan een collectief project om ernstige schade te berokkenen aan de openbare orde, moord met voorbedachten rade, bezit en vervaardiging van explosieven en lidmaatschap tot een verboden religieuze groep" zullen weer voor de rechtbank verschijnen op 29 september.

De bomaanslag dat 17 levens had gekost, waaronder een meisje van 10, had de Marokkanen doen vrezen voor een golf van arrestaties vergelijkbaar met die na de aanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca. Maar het onderzoek werd zeer discreet gehouden en had geleid tot de arrestatie van Adil El Atmani een week na de aanslag, en zijn vermeende handlangers kort daarna.

Bladna.nl