Zoeken

Adil El Atmani, hoofdverdachte aanslag Marrakesh

6 mei 2011 - 19:41 - Marokko

©

De hoofdverdachte van de aanslag op de Djemaa el-Fna plein te Marrakesh, Adil El Atmani, en twee van zijn handlangers zijn donderdagmiddag aangehouden in Safi, ten zuiden van Casablanca.

Volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, die de identiteit van de hoofdverdachte niet bevestigde, is deze laatste "sterk beïnvloed door de jihadistische ideologie". De man, bewonderaar van Al-Qaeda, probeerde herhaaldelijk naar Irak te reizen om er te vechten. Hij was ook al drie keer gedeporteerd naar Marokko door Portugal (2004), Syrië (2007) en Libië (2008).

Adil El Atmani heeft bommen leren maken op internet en ontwierp zelf de twee bommen in het ouderlijk huis in Safi. Het zou deze later naar Marrakesh hebben vervoerd en daar café Argana hebben gekozen omdat er dagelijks een groot aantal toeristen komt.

De 25-jarige vermeende terrorist werd geïdentificeerd door het getuigenis van een Nederlandse toerist. Hij reisde regelmatig tussen Marokko en Frankrijk en werkte in de handel van zijn vader in Safi.

De twee andere aangehouden verdachten, Abdelhakim Dah en Abdessamad Bettar, zijn ook bekenden van de Marokkaanse autoriteiten voor hun betrokkenheid bij de aanwerving van strijders voor Irak.

Het dodental van de aanslag van Marrakesh van donderdag 28 april, is deze vrijdag nog gestegen met het overlijden van een 17e slachtoffer, een Zwitserse toerist van 25 jaar. De jonge vrouw, ernstig gewond, was één van de 21 gewonden door de ontploffing van de twee bommen van 6 en 9 kilo. Deze waren in het populaire Argana achtergelaten door de hoofdverdachte die ze op afstand, met een mobile telefoon, liet ontploffen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team