Zoeken

Aanslagen van Casablanca: Franse terrorist uitgeleverd aan Frankrijk

17 mei 2012 - 11:00 - Marokko

©

Marokko heeft dinsdag de Fransman Richard Robert uitgeleverd aan Frankrijk. De man werd in Marokko tot levenslang veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de aanslagen van Casablanca op 16 mei 2003.

Zijn advocaat vertelde begin deze week aan de media dat Richard Robert alias de "Emir met blauwe ogen" de rest van zijn straf in Frankrijk zou uitzitten. De uitlevering, alsook de plaatsing van de terrorist in een Parijse gevangenis, zijn inmiddels bevestigd door de Franse autoriteiten.

De familie van Richard Robert werd van zijn uitlevering op de hoogte gebracht door de Franse consulaire diensten in Marokko, aan de vooravond van de herdenking van de aanslagen van Casablanca van 16 mei 2003, waarbij 45 mensen, waaronder 12 zelfmoordterroristen, werden gedood.

Berecht omdat hij drie terroristische cellen van de Salafiya Jihadiya leidde, had de Fransman, ook wel bekend als Abu Abderrahmane en beschreven als een "zielige man", zich tot de islam bekeerd op zijn 18e . In 2011 had hij vanuit de gevangenis laten weten dat hij zich in 2006 opnieuw tot het katholicisme had bekeerd.

Richard Robert, 40, heeft herhaaldelijk gratie gevraagd aan koning Mohammed VI. Omdat zijn verzoek geen antwoord kreeg, had hij zijn uitlevering aan Frankrijk gevraagd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team