Zoeken

Zilvermijn Imider: activisten krijgen celstraf

13 juli 2014 - 23:58 - Marokko

©

Drie activisten betrokken bij protestacties tegen het beheer en de exploitatie van de zilvermijn van Imider in het zuidoosten van Marokko, werden in Ouarzazate tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De drie jongemannen (21-25 jaar) maken deel uit van de beweging ’Sur la voie de 96’. Ze werden veroordeeld voor deelname aan een criminele bende, gelddiefstal, betogen zonder toestemming en geweld met voorbedachte rade.

De activisten werden op 1 maart gearresteerd toen ze met de auto op weg waren naar een sit-in. Ze werden dezelfde maand in eerste aanleg tot zes maanden gevangenis veroordeeld. Het Hof van Beroep van Ouarzazate heeft hen veel zwaardere celstraffen opgelegd maar ook een hoge geldboete van 180.000 dirham.

De mijn van Imider is sinds 1969 open. Het is de grootste zilvermijn in Afrika met een jaarlijkse productie van ruim 270 ton. De mijn is het eigendom van het Metallurgisch Bedrijf Imider, filiaal van Managem. In 2010 behaalde het bedrijf een omzet van 829,2 miljoen dirham.

Lokale bevolking wil haar deel

Het conflict tussen de dorpelingen van Imider en het bedrijf dat de mijn beheert is meer dan drie jaar oud. Het wordt door sommigen beschouwd als het oudste conflict in Marokko. Sinds het begin van het geschil kampen tientallen bewoners van Imider, waaronder hele gezinnen, bovenop de berg Ablan, waar ze een waterput blokkeren vanwaar water wordt gepompt voor de mijn.

De demonstranten eisen onder meer jobs voor de dorpelingen. Zij willen dat 75% van de banen aan de lokale bevolking worden voorbehouden. Het Metallurgisch Bedrijf Imider stelt 60% voor.

De dorpelingen beschuldigen het bedrijf er ook van bijna al het grondwater in de regio te hebben opgepompt. Moha Ouberka, een dorpeling, vertelde aan AFP dat de grondwaterstand tussen juni 2004 en 2005 met bijna 60% is gedaald. Ook het slecht beheer van vervuild water voor het verwerken van het zilvererts is een probleem.

Bladna.nl