Zoeken

Zeilboot zinkt na aanval orka’s voor kust Tanger

4 november 2023 - 10:00 - Marokko

©

Een zeilboot werd enkele dagen geleden voor de kust van Tanger in de Straat van Gibraltar herhaaldelijk aangevallen door een groep orka’s. Door de heftige aanvallen zonk het schip nabij de ingang van de haven Tanger Med.

"Ze hebben 45 minuten tegen het roer geslagen, wat aanzienlijke schade en wateroverlast veroorzaakte. Ondanks pogingen van de kapitein en de bemanning om de jachtboot naar de haven terug te brengen, bijgestaan door reddingsteams, is het vaartuig op 31 oktober nabij de haveningang gezonken," meldt het bedrijf Morskie Mile, gespecialiseerd in commerciële cruises en jachten wereldwijd, in een bericht op sociale media. De bemanning bleef ongedeerd en is terug in Spanje.

Lees ook: Niet ver van Marokko: mysterieuze orka-aanvallen

De timing van het incident roept vragen op omdat het plaatsvond buiten het gebruikelijke seizoen (lente/zomer) waarin orka’s zich voeden met tonijn in de Straat van Gibraltar. Gewoonlijk migreren blauwvintonijnen tussen april en mei van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee om zich voort te planten. Zowel vissers als orka’s maken gebruik van deze migratie om ze te vangen. Volgens experts is er nu echter een stabiele orkapopulatie in de Straat van Gibraltar die zich er zelfs voortplant. Dat blijkt op de monitoring van de zoogdieren door het bedrijf Turmares uit Tarifa.

Lees ook: Britse toeristen overleven aanval van orka’s op zeilboot nabij Tanger

Een groepje van 14 vrouwtjesorka’s valt regelmatig zeilboten aan nabij de Spaanse en Marokkaanse kusten, volgens een telling van het ORCA Cádiz project. Deze organisatie heeft als doel bewustwording te creëren over de situatie van orka’s in de Straat van Gibraltar. "Als dit een defensief gedrag zou zijn, zou het uitgevoerd worden door volwassenen die zichzelf en hun jongen beschermen tegen een mogelijke dreiging. Dat is echter niet het geval. Slechts 2 volwassen vrouwtjes zijn bij de aanvallen betrokken, tegenover 12 jongeren die hier actief aan deelnemen," zegt de organisatie, waarbij wordt aangegeven dat de vrouwelijke orka’s de roeren van zeilboten gebruiken om hun jongen te leren hoe ze tonijnen kunnen vangen.

Bladna.nl