Zoeken

Orka’s, de nieuwe predatoren van de Straat van Gibraltar

27 november 2023 - 13:00 - Marokko

©

In de Straat van Gibraltar vinden er sinds 2020 opvallend veel aanvallen van orka’s op boten plaats. Deze slimme predatoren hebben al meer dan 250 schepen beschadigd, waarbij zelfs vier boten zijn gezonken.

Recentelijk werd het Poolse zeiljacht Grazie Mamma het slachtoffer van een intense 45-minuten durende aanval, waarna het schip zonk toen het door de Marokkaanse marine naar de haven Tanger Med werd gesleept.

Lees ook: Zeilboot zinkt na aanval orka’s voor kust Tanger

Het gaat om een groep van ongeveer 35 orka’s. Onder hen bevindt zich een matriarch genaamd White Gladis, die volgens sommige theorieën haar clan zou leiden in een ’strijd’ tegen mensen als wraak voor een trauma dat zij zou hebben opgelopen. Er is echter weinig bewijs om deze hypothese te bevestigen. De Straat van Gibraltar is een drukke scheepvaartroute met industriële tankers en vrachtschepen, en daarnaast een populaire vislocatie voor de Atlantische blauwvintonijn.

Lees ook: Britse toeristen overleven aanval van orka’s op zeilboot nabij Tanger

Renaud de Stephanis, orkaspecialist en voorzitter van de organisatie CIRCE voor behoud en onderzoek naar walvisachtigen, die sinds 1996 orka’s bestudeert, wijst de theorie van opzettelijke vernietiging door de orka’s af. Hij beschrijft hun gedrag eerder als speels. "Als ze de boten echt wilden vernietigen, zouden ze dat in tien minuten kunnen doen," verklaart hij aan de BBC. Volgens hem lijkt het gedrag van de orka’s meer op dat van een speels kind.

Bladna.nl