Zoeken

Zandstorm en windstoten van 115 km/u in Oujda: experts reageren

28 maart 2024 - 20:00 - Marokko

©

Oujda en andere steden in de regio Oriental kregen de afgelopen week te maken met extreme weersomstandigheden. Hevige winden, stofstormen en een oranjegloed kleurden de lucht. Bewoners delen hun verbazing en bezorgdheid op sociale media.

De oorzaak van de stormen ligt in een samenspel van factoren. Deskundigen wijzen op een depressie met koude luchtmassa’s boven Marokko, in combinatie met sterke zuidwestelijke winden. In Oujda bereikten de windsnelheden 115 km/u, met een zichtbaarheid van slechts 200 meter.

Lees ook: Zandstorm kleurt Marrakech en Agadir oranje: reacties!

De stofstormen zijn niet alleen een ongemak, maar ook een bedreiging voor de gezondheid en het milieu. De oorzaken van de toenemende frequentie en intensiteit zijn complex, met zowel natuurlijke als menselijke factoren.

Mohamed Benata, landbouwingenieur en geograaf, wijst op de ontbossing van de hoogvlaktes. "Deze gebieden waren van oudsher begroeid met vegetatie die de grond vasthield. Nu worden ze omgezet in akkerland, waardoor de aarde bij stormen wordt weggeblazen." Benata bekritiseert ook het overheidsbeleid dat deze landbouwexpansie stimuleert. "In plaats van de kwetsbare gebieden te beschermen, worden boeren gesubsidieerd om er te gaan telen. Dit maakt de regio nog kwetsbaarder voor erosie en stofstormen."

Lees ook: Hevige zandstorm legt vliegverkeer op luchthaven Nador Al Aroui stil (video)

De oranjegloed die de lucht kleurde, is een optisch fenomeen. De stofdeeltjes in de atmosfeer verstrooien zonlicht, waardoor blauwe en groene kleuren worden weggefilterd en de rode en oranje kleuren domineren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team