Zoeken

Marokko: bezorgdheid in regio’s getroffen door zandstormen

14 augustus 2023 - 12:00 - Marokko

©

De afgelopen dagen heeft een zandstorm verschillende regio’s van Marokko getroffen, waaronder Marrakech. Een nogal zeldzaam verschijnsel in deze tijd van het jaar, wat de bezorgdheid van de inwoners verklaart.

In de regio Marrakech heeft de zandstorm één dode en meerdere gewonden veroorzaakt, maar heeft geen aanzienlijke materiële schade aangericht. Het fenomeen is ongebruikelijk in deze periode van het jaar. "Het is zeldzaam om een zandstorm in Marrakech te zien", zegt Abdelghani, een zeventigjarige ambachtsman in de medina van Marrakech, die eraan herinnert dat de stad in het verleden "soortgelijke stormen heeft meegemaakt, soms met een lagere, soms met een hogere intensiteit".

Lees ook: Apocalyptisch Tafereel in Marrakech (video)

Atmosferische instabiliteit zou de oorzaak zijn van deze storm die "de regio Marrakech, het oosten, het binnenland, de Atlas en in mindere mate de regio Agadir" trof volgens de Marokkaanse weerdienst. De zandstorm werd veroorzaakt door een ontmoeting van warme luchtmassa’s (meer dan 42°C) in de lagere luchtlagen met koude luchtmassa’s (–8°C) in de hogere luchtlagen, resulterend in buien vergezeld van sterke winden die stof en zand meevoerden.

Lees ook: Hittegolf: dieren in dierentuin Rabat onder toezicht (reportage)

Het fenomeen "was minder intens dan datgene wat zich voordeed op 18 juli in de regio Benguerir, dat toen werd gekenmerkt door een indrukwekkende stofstorm. Er zijn verschillende parameters die de vorming van dit soort instabiliteit beïnvloeden, met name de reliëfs van de Atlas die een rol hebben gespeeld in het opheffen van luchtmassa’s in de hogere lagen", legt Youabd Houcine van de meteorologische dienst uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team