Zoeken

Marokkaanse kickbokser Zakaria Moumni vraagt politiek asiel aan in Canada

28 september 2017 - 14:00 - Wereld

©

Zakaria Moumni heeft politiek asiel aangevraagd in Canada. De voormalige Marokkaanse kickbokskampioen staat in het middelpunt van een diplomatiek conflict tussen Marokko en Frankrijk.

“Mijn leven in Frankrijk wordt bedreigd. Ik ontsnapte aan een poging tot moord met een vuurwapen en een mes. De Franse regering weigert me te beschermen”, verklaarde Moumni onlangs.

Zakaria Moumni raakte eind 2015 in een juridische procedure verwikkeld na zijn Marokkaanse paspoort op een Franse televisiezender kapot te hebben gescheurd.

Tijdens hetzelfde programma op BFMTV verklaarde Moumni dat hij in Marokko was gemarteld op bevel van Mounir Majidi, vriend en secretaris van Koning Mohammed VI. Mounir Majidi deed aangifte van laster en won het proces. Moumni werd tot een schadevergoeding van 1000 euro veroordeeld.

Zakaria Moumni beschuldigt Marokko al jaren van marteling, wat lange tijd voor spanningen tussen Frankrijk en het koninkrijk zorgde. Na een politie-inval in de woning van de ambassadeur van Marokko in het Franse Neuilly, waar de politie op zoek was naar Abdellatif Hammouchi, baas van de Marokkaanse veiligheid, werd de justitiële samenwerking tussen de twee landen een tijdlang stopgezet.

De Canadese autoriteiten zullen het asielverzoek van Zakaria Moumni op 12 december behandelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team