Zoeken

Brahim Ghali betreurt crisis Marokko-Spanje

21 februari 2022 - 19:40 - Wereld

©

De leider van het Polisario-front, Brahim Ghali, heeft verklaard dat hij de crisis die is ontstaan door zijn opname in een Spaans ziekenhuis in april vorig jaar, "ten zeerste betreurt". Hij hekelt een "politieke instrumentalisering" van de situatie door Marokko.

"Iedereen is op de hoogte van de omstandigheden van mijn aankomst in Spanje en weet dat de redenen van mijn binnenkomst in het land, uitsluitend humanitair zijn," aldus Ghali. Maar zijn verblijf wordt nu politiek geïnstrumentaliseerd door Marokko, om de regering van Pedro Sánchez te chanteren, zegt Brahim Ghali in een interview met EFE in Brussel, in de marge van de EU-Afrika-top.

Lees ook: Ontmoeting Pedro Sanchez en Brahim Ghali kan Marokko ergeren

De leider van de onafhankelijkheidsbeweging vindt het "betreurenswaardig" dat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, dit "humanitaire gebaar" met haar carrière moest bekopen. Hij voegt eraan toe dat hij "in geen geval verantwoordelijk" is voor de gevolgen van zijn verblijf in Spanje. Met betrekking tot zijn juridische problemen, beperkt hij zich ertoe te zeggen dat hij "het volste vertrouwen heeft in de Spaanse justitie".

Volgens Ghali is zijn aanwezigheid op de EU-Afrika-top gerechtvaardigd, omdat de Democratische Arabische Republiek Sahrawi (SADR) "een oprichtende lidstaat van de Afrikaanse Unie" is. "De aanwezigheid van een Saharaanse staat, naast Marokko, in een kader van vrede, stabiliteit, goed nabuurschap en wederzijds respect, is de enige legitieme en duurzame oplossing voor het conflict in de Westelijke Sahara", benadrukt hij. Ghali roept de Verenigde Staten, Spanje en alle leden van de VN-Veiligheidsraad op om zich steviger in te zetten voor de oplossing van dit conflict.

Lees ook: Polisario blijft Marokko uitdagen

De speciale gezant van de VN voor de Sahara, Staffan de Mistura, "zal geen vooruitgang kunnen boeken" zonder een "krachtige" steun vanuit de internationale gemeenschap, verzekert Ghali. Hij hekelt bepaalde leden van de Veiligheidsraad, die een "gebrek aan oprechte wil, ernst en standvastigheid, tonen met betrekking tot de inzet voor de internationale legaliteit". Hij voegt daaraan toe dat "de optie die door Marokko wordt voorgesteld geen oplossing is, maar een voldongen feit van illegale bezetting". De internationale gemeenschap, vertegenwoordigd door de VN, kan en moet het zelfbeschikkingsrecht en de onafhankelijkheid van een vreedzaam en geduldig volk zoals het Saharawi-volk waarborgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team