Zoeken

Yousra voor de rechter voor runnen jihadgroep op internet

12 februari 2021 - 16:40 - Wereld

©

Yousra L. uit Uithoorn stond donderdag voor de rechter omdat ze na haar terugkeer uit Syrië een jihadistische groep op het social medianetwerk Telegram runde.

De 31-jarige moeder van drie kinderen stond in 2019 al voor de rechter omdat ze in het kalifaat van Daesh is geweest met haar Britse man. Daar gebruikte ze Facebook om andere vrouwen met mooie verhalen naar Syrië te lokken. Ze verzweeg dit voor de rechter en wordt nu door justitie verdacht van terroristische misdrijven, zoals het oproepen tot een aanslag en deelname aan Daesh.

Yousra was net tot de islam bekeerd toen ze een radicale man ontmoette en met hem naar Syrië reisde. Ze kregen samen drie kinderen, maar haar echtgenoot sneuvelde, waarna ze besloot om terug naar Nederland te keren. Na een probleem met haar kinderen beschuldigde ze een Amsterdamse advocaat van misbruik maar vond geen gehoor. "Ik bedacht hoe ik hem dood kon maken. Ik wilde hem en zijn moeder van een flat af duwen. Gif is heel makkelijk. Ik ben op internet gaan zoeken naar mogelijkheden om hem te vermoorden. Een wapen, een bom, een bomgordel. Maar een AK is niet zo makkelijk te vinden hoor. Ricine is niet zomaar te vinden", tekent De Telegraaf op.

Toen Yousra op zoek ging naar moordmethoden stuitte ze op de jihadistische groep Greenb1rds op de berichtendienst Telegram. De groep stond vol haatteksten en handleidingen voor allerlei gruwelijk moorden. Uit afgeluisterde gesprekken, analyse van chats, telefoons en iPads blijkt volgens het OM dat de filmpjes en geweldoproepen voor een groot deel van Yousra afkomstig zijn. Zij zegt dat deze tijd in haar verleden ligt en ze nu veel genuanceerder is. "Ik heb nooit trouw gezworen aan iemand, ik ben nooit ergens van lid geweest. Heb geen opdrachten gekregen. Ik bekeek al die dingen vanwege de afleiding, escapisme." De rechtszaak wordt in maart verdergezet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team