Zoeken

Marokko: uitleg over toekenning sociale woningen

1 november 2020 - 16:30 - Marokko

©

Minister Nouzha Bouchareb van Ruimtelijke Planning, Gebiedsontwikkeling, Huisvesting en Stadsbeleid, heeft dinsdag in Rabat iets meer inzicht gegeven in de geplande herziening van de methoden voor de toekenning van sociale huisvesting en woningen gericht op het middensegment.

MAP bericht over een bijeenkomst in de Kamer waar de minister informatie gaf over de de herziening van de methoden voor de toekenning van woningen. De doelstelling van de herziening is de toegang tot huisvesting voor potentiële kopers te faciliteren door innovatieve financieringsoplossingen, aan eenvoudige voorwaarden mogelijk te maken. Dit maakte minister Bouchareb bekend tijdens het wekelijkse vragenuur in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ze bevestigde dat programma’s voor huisvesting van 2008 in verschillende Marokkaanse regio’s, de toegang tot goedkope huisvesting mogelijk hebben gemaakt. Het aanbod is ten goede gekomen aan gezinnen die in sloppenwijken woonden en over een beperkt inkomen beschikken. Sterker nog, het heeft de bouw aangemoedigd van 28.053 woningen tussen 2008 en 2020.

De goedkeuring van een sociale woonformule voor 250.000 dirham ten gunste van gezinnen zonder huisvesting, volgde op het programma dat in 2008 werd gelanceerd. Deze formule maakte de bouw mogelijk van 496.603 woningen tot eind augustus 2020. In 2013 werd er een ander programma ingevoerd voor het middensegment, maar het resultaat daarvan was minder goed dan verwacht, zei minister Bouchareb. Ze voegde daaraan toe dat de verschillende programma’s voor huisvesting hebben bijgedragen aan de vermindering van het huizentekort van 2,1 miljoen woningen naar 400.000 momenteel. De minister noemde ook de bijzondere aandacht voor de plattelandsgebieden door de injectie van financiële middelen uit de globale begroting en uit het Solidariteitsfonds Huisvesting en Stedelijke Integratie.

Voor wat het woningaanbod van 250.000 dirham betreft, laat de minister weten dat er tot dusver 57.000 woningen op het platteland zijn gebouwd en daarnaast ook nog eens 1470 woningen van 140.000 dirham. Er moet ook worden opgemerkt dat 9686 gezinnen op het platteland baat hebben bij de ondertekening van 32 overeenkomsten, voor een budget van meer dan 280 miljoen dirham, met een bijdrage van meer dan 120 miljoen vanuit het ministerie.

Bladna.nl