Zoeken

Franse rechtbank verbiedt Arabische les op school in Marokko

12 februari 2023 - 07:00 - Marokko

©

Ouders van leerlingen van de Franse André Chénier-school in Rabat voeren sinds 2019 een juridische strijd tegen de invoering van twee extra uren Arabische les. Ze hebben hun zaak voor het administratieve hof van beroep van Parijs gewonnen.

De ouders zijn het niet eens met de beslissing van de directeur in 2019, om het quotum van Arabische lesuren te verhogen van 3 naar 5 uur, meldt Medias24. De Franse school wordt rechtstreeks beheerd door het Agentschap voor Frans Onderwijs in het Buitenland (AEFE). Om hun rechten te doen gelden, besloten twee ouders de zaak voor de Franse rechter te brengen. De administratieve rechtbank van Parijs stelde hen destijds in het gelijk. De beslissing van de rechtbank werd vervolgens voorgelegd aan de Franse Raad van State om ze definitief te maken en de annulering van de uitbreiding van de Arabische lesuren te bevelen.

Lees ook: Frankrijk geeft Arabisch plaats in het onderwijs

De AEFE, die de school beheert, was ontevreden over de uitspraak en ging hiertegen in beroep. Het agentschap motiveerde de toevoeging van de extra uren Arabisch onderwijs door de intentieverklaring die Frankrijk en Marokko in 2017 ondertekenden, betreffende de versterking van de samenwerking tussen beide landen op het gebied van onderwijs. Het besluit om wekelijks twee uur extra Arabische les toe te voegen was genomen "door de gezamenlijke evaluatiecommissie" en bestaat uit de "co-teaching van een vak door een leraar Frans en een leraar Arabisch, overeenkomstig het experimentele schema dat bekend staat als CLIL" (onderwijs in een vak geïntegreerd met een vreemde taal).

Lees ook: Catalonië: meer Arabisch en minder Spaans op scholen

Dit was echter niet genoeg om het administratieve hof van beroep in Parijs te overtuigen. Deze heeft het verzoek van de AEFE afgewezen in haar op 27 januari 2023 gepubliceerde vonnis, waardoor de twee ouders van leerlingen die zich verzetten tegen het besluit van de André Chénier-school in Rabat in het gelijk werden gesteld. De rechtbank is van oordeel dat de verlenging van de duur van het Arabisch onderwijs geen kleine wijziging is in de organisatie van het onderwijs, aangezien het de kern van het onderwijsstelsel van de Franse scholen in Marokko raakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team