Zoeken

WK 2030: Polisario wil kandidatuur Marokko ondermijnen

19 maart 2023 - 21:30 - Sport

©

Een Portugese vereniging heeft haar bezorgdheid geuit over de deelname van Marokko aan de Iberische kandidatuur voor het WK 2030. De vriendschapsvereniging Portugal-Westelijke Sahara, heeft de Portugese voetbalbond gevraagd de deelname van Marokko aan het door Portugal en Spanje ingediende bod te heroverwegen, vanwege de "gewelddadige en systematische onderdrukking" van het Saharaanse volk.

In een brief aan voorzitter Fernando Gomes van de Portugese voetbalbond, hekelt de organisatie de "schendingen van de mensenrechten in de Westelijke Sahara" en benadrukt dat Marokko het gebied sinds 1975 illegaal bezet. Ook wordt er melding gemaakt van de "mensenrechtenschendingen in Marokko zelf, waar journalisten, intellectuelen en activisten aan een gewelddadige en systematische repressie worden onderworpen".

Lees ook: Spaanse premier dolblij met WK-bod Marokko-Spanje-Portugal

De vereniging uit tevens haar bezorgdheid over de geloofwaardigheid van Marokko voor de organisatie van een sportevenement van deze omvang, gezien de methoden die het land gebruikt om zijn politieke doelen te bereiken.

De vriendschapsvereniging Portugal-Westelijke Sahara stelt dat Marokko "andere landen chanteert door migratie- en drugsroutes te gebruiken" en dringt er bij de federatie op aan om het voorstel te heroverwegen, opdat het WK niet onuitwisbaar in diskrediet zou worden gebracht, als het in Marokko wordt gehouden.

Lees ook: WK 2030: Koning Mohammed VI maakt bod Marokko, Spanje en Portugal officieel

Woensdag werd het Iberische bod voor het WK 2030, met de opname van Marokko, officieel bevestigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team