Zoeken

WK-2030 in Marokko: "Verwacht geen winst"

15 oktober 2023 - 12:00 - Sport

©

Als medeorganisator van het WK 2030, samen met Spanje en Portugal, zou Marokko in een versneld tempo 10 jaar aan investeringen kunnen winnen, aldus Hicham Gabriel Guedira, expert in sportmanagement.

"Verdienen mega-evenementen direct geld? Naar mijn mening niet! Maar qua investering zou je kunnen zeggen dat we tien jaar vooruitgaan", stelt Guedira in een interview met l’Info en Face. Hij vervolgde met de voorspelling dat het BBP tussen de 1 en 2,5 punten zou stijgen dankzij de organisatie van het WK, wat zal leiden tot de creatie van 50.000 tot 60.000 banen per gewonnen punt.

Lees ook: Marokko’s megaproject: gigantisch stadion voor finale WK-2030

Volgens Guedira worden overheidsinvesteringen niet op dezelfde manier benaderd als particuliere investeringen. "We hebben het hier over investeringen in diplomatie, veiligheid, gezondheidszorg, infrastructuur en de hogesnelheidslijn die waarschijnlijk naar Marrakech en zelfs Agadir zal uitbreiden. Dit zijn zaken die de staat nodig heeft. Daarom moet men op de korte termijn geen direct rendement verwachten."

Hoeveel gaat het WK 2030 Marokko, Spanje en Portugal kosten? "Eerste schattingen wijzen op een totale investering van 50 miljard dollar voor de drie landen, wat neerkomt op een gemiddelde van ongeveer 17 tot 18 miljard per land." Guedira vergelijkt dit met eerdere WK’s, zoals Rusland met 15 miljard dollar en Brazilië met 18 miljard, en noemt de 200 miljard investering in Qatar als uitzonderlijk.

Lees ook: WK-2030 in Marokko stuit op kritiek van Sepp Blatter

De expert benadrukt ook het belang van lokale betrokkenheid: "Voordat aanbestedingen worden uitgegeven, moeten Marokkaanse bedrijven worden overwogen zodat ze van deze investeringen kunnen profiteren. Net als in Qatar, moeten buitenlandse bedrijven verplicht worden samen te werken met Marokkaanse partners."

Bladna.nl