Zoeken

Dit gaat het WK-2030 aan Marokko kosten

7 oktober 2023 - 18:00 - Sport

©

Het co-organiseren van het WK-2030 gaat Marokko ongeveer 52 miljard dirham kosten volgens Sogécapital Gestion, een dochteronderneming van Société Générale Maroc.

Marokko zal het WK-2030 samen met Spanje en Portugal organiseren. Deze gezamenlijke organisatie zal het hele koninkrijk ten goede komen, met name sectoren als toerisme en bouw, blijkt uit een studie van Sogécapital Gestion. Het kampioenschap zal Marokko meer zichtbaarheid op het wereldtoneel geven en het toerisme en de lokale economie stimuleren. De bouw van infrastructuur zoals stadions en hotels voor dit WK zal veel banen opleveren en "een blijvende erfenis voor lokale atleten en de hele bevolking achterlaten".

Lees ook: Marokko en Spanje ruziën over locatie finale WK-2030

Qua kosten, rekening houdend met de inflatie en nieuwe bouwnormen, wordt geschat dat het WK 2030 tussen de 15 en 20 miljard dollar zal kosten voor het trio Marokko-Spanje-Portugal. Marokko’s aandeel zal ongeveer 5 miljard dollar bedragen. Dit budget wordt toegewezen voor de bouw en renovatie van stadions, trainingscentra, transport en andere infrastructuur, evenals algemene organisatiekosten.

Lees ook: 2030 wordt "beste WK aller tijden"

De bouwsector zal zeker profiteren van deze co-organisatie, waarbij grote projecten, zoals stadions en infrastructuur, de sector jarenlang zullen stimuleren. Hieraan zal naar verwachting 20 miljard dirham worden toegekend. De toerismesector zal ook op korte en middellange termijn worden beïnvloed door dit evenement, waarbij verwacht wordt dat het nationale hotelaanbod zal verbeteren. Volgens de studie zullen er meer dan 100.000 extra bedden beschikbaar zijn voor de verwachte toestroom van bezoekers en zouden de toeristische inkomsten kunnen oplopen tot 120 miljard dirham in 2030.

Bladna.nl